Două treimi din angajați vor să-și schimbe locul de muncă în maximum șase luni. Care sunt motivele

January 21, 2025
139 Views

Două treimi din angajații români vor să-și schimbe locul de muncă în maximum șase luni, ceea ce pune o mare presiune pe angajatori, care încearcă să crească beneficiile extrasalariale pentru a-și păstra angajații.

Dorința schimbării provine în cea mai mare parte din motive financiare, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare online Bestjobs.

Circa 48% dintre respondenți intenționează să își schimbe locul de muncă pentru că își doresc un salariu mai bun, 13% dintre ei din lipsa oportunităților de dezvoltare profesională la locul de muncă actual, 13% dintre respondenți din cauza incertitudinilor legate de viitorul companiei, iar 8% dintre aceștia din dorința de a avea un program mai flexibil la job.

Totodată, aproximativ 58% dintre companii își axează strategiile de recrutare din anul 2025 pe retenția angajaților actuali, 45% pe dezvoltarea acestora din punct de vedere profesional, 38% dintre ele urmăresc și extinderea echipelor, iar 25% dintre companii caută să îmbunătățească beneficiilor extrasalariale, iar 25% dintre aceștia se axează să își îmbunătățească reputația de angajator.

Salariul, principalul motor al schimbării locului de muncă
Cea mai frecventă motivație pentru a părăsi un loc de muncă actual este nevoia unui salariu mai competitiv, iar angajații vechi în companii, care sunt la actualul loc de muncă de peste șase ani (42%), sunt tot mai nemulțumiți de stagnare și caută un upgrade profesional și salarial.

Pentru 76% dintre respondenți la sondaj, salariul și beneficiile extrasalariale sunt criteriile principale în evaluarea unei oferte de muncă. Alte aspecte importante includ mediul de lucru (41%), oportunitățile de dezvoltare profesională (36%), echilibrul dintre viața personală și cea profesională (35%) și stabilitatea jobului (32%).

De asemenea, pentru pachetele de beneficii extrasalariale, majoritatea companiilor (63%) nu intenționează să facă modificări în anul 2025, în timp ce 18% plănuiesc să le extindă.

În ceea ce privește salariile, 44% dintre angajatori nu prevăd schimbări, însă 31% intenționează să ofere creșteri salariale. Totuși, 19% iau în calcul măsuri de reducere a costurilor dacă impozitarea va crește, iar doar 6% se pregătesc pentru posibile scăderi salariale.

Miza companiilor: prudență economică și măsuri de stabilitate

…..

Leave A Comment