Ciocolata neagră se diferențiază de alte tipuri de ciocolată prin procentajul ridicat de cacao, de obicei între 50% și 90%, care îi conferă o concentrație superioară de antioxidanți și nutrienți. În plus, ciocolata neagră are mai puțin zahăr și grăsimi adăugate decât ciocolata cu lapte sau cea albă.
Consumul de ciocolată neagră are efecte benefice pentru inimă, imunitate și starea de spirit, dar fiind bogată în grăsimi și calorii, ar trebui consumată cu moderație sau chiar evitată în anumite situații.
„Cu cât procentul de cacao este mai mare, cu atât conține mai multe flavonoide și mai puțin zahăr. Dacă alegi ciocolată neagră cu 75% sau 80% cacao, va avea mai puțin zahăr adăugat decât una cu 50% cacao,” a explicat Devon Peart, nutritionist în cadrul Cleveland Clinic.
Informații nutriționale
Ciocolata neagră este realizată din diferite cantități de masă de cacao, unt de cacao și pudră de cacao. Boabele de cacao conțin peste 300 de compuși chimici de origine vegetală, recunoscuți pentru efectele lor benefice asupra sănătății.
O tabletă (aproximativ 100 grame) de ciocolată neagră (70–85% cacao) conține, potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA), următoarele:
Calorii: 604;
Grăsimi: 43 grame (g);
Colesterol: 3 miligrame (mg);
Sodiu: 20,2 mg;
Carbohidrați: 46,4 g;
Fibre: 11 g;
Zahăr: 24,2 g;
Proteine: 7,9 g;
Fier: 12 mg;
Magneziu: 230 mg;
Potasiu: 722 mg;
Calciu: 73,7 mg.
Datorită aceastei compoziții nutriționale complexe și diversității compușilor chimici de origine vegetală din boabele de cacao, ciocolata neagră e mai sănătoasă decât alte tipuri de ciocolată.
Iată, mai jos, câteva motive pentru care e bine să mănânci ciocolată neagră, din când în când.
1. Combate inflamația cronică
Ciocolata neagră se remarcă printr-o concentrație semnificativă de antioxidanți, în special flavonoide – substanțe care protejează celulele împotriva stresului oxidativ. Conform Harvard T.H. Chan School of Public Health, ciocolata neagră conține cantități însemnate de catechine, antocianine și proantocianidine, flavonoide ce ajută la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi afecțiunile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer. În comparație cu ciocolata cu lapte, ciocolata neagră este de cinci ori mai bogată în flavonoide.
Ciocolata neagră are și proprietăți antiinflamatorii importante. Studiile arată că acest desert poate reduce nivelurile markerilor inflamatorii, în special la persoanele cu boli cronice precum diabetul de tip 2.
2. Menține inima sănătoasă
Consumul de ciocolată neagră susține sănătatea cardiovasculară prin efectul său asupra vaselor de sânge. Flavonoidele din ciocolată ajută la creșterea producției de oxid nitric, o substanță care relaxează și dilată vasele de sânge, contribuind la reducerea tensiunii arteriale. Conform unei analize publicate în 2022, în European Heart Journal, persoanele care au consumat ciocolată neagră regulat, au înregistrat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale, atât a valorilor sistolice, cât și a celor diastolice. Studiul a arătat că efectul este mai puternic în cazul ciocolatei negre decât al altor produse din cacao procesate.
De asemenea, ciocolata neagră poate reduce nivelurile de colesterol LDL și trigliceride și îmbunătățește funcționarea vaselor de sânge. Un studiu din 2021 pe pacienți cu diabet de tip 2, publicat în Nutrition and Diabetes, a arătat că ciocolata neagră scade semnificativ nivelul colesterolului LDL și al glicemiei pe nemâncate, aspecte importante în prevenirea riscului de afecțiuni coronariene.
3. Conține minerale esențiale
Ciocolata neagră este o sursă valoroasă de minerale esențiale, cum ar fi magneziul, fierul, cuprul și manganul. O porție de 30 de grame de ciocolată cu 70-85% cacao oferă 15% din necesarul zilnic de magneziu, conform USDA. Magneziul este important pentru reglarea glicemiei și a tensiunii arteriale, funcția musculară și sinteza ADN-ului.
Totodată, deficitul de magneziu poate contribui la hipertensiune arterială și alte afecțiuni metabolice, astfel că alimentele bogate în acest mineral, precum ciocolata neagră, pot avea un efect preventiv.
Fierul din ciocolata neagră contribuie la producerea hemoglobinei, proteina ce transportă oxigenul în organism. O porție de ciocolată neagră acoperă 19% din necesarul zilnic de fier, iar alături de cupru și mangan susține sinteza enzimelor și procesele metabolice.
4. Îmbogățește diversitatea microbiotei intestinale
…..