Numarul de locuri de munca postate in primele 9 luni a scazut la 230.000 (platforma de recrutare)

October 17, 2024
217 Views

Peste 230.000 de locuri noi de muncă au fost postate în primele 9 luni ale anului, în scădere cu aproximativ 15% faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă, iar jumătate dintre acestea au venit din partea angajatorilor din Bucureşti şi Ilfov, potrivit unei platforme de recrutare online.

Numai pentru Capitală au fost disponibile peste 110.000 de oportunităţi pentru candidaţi, arată eJobs.ro.

Clujul este judeţul cu a doua cea mai ofertantă paletă de joburi, însă la distanţă semnificativă faţă de Bucureşti, în condiţiile în care angajatorii din judeţ au postat aproape 40.000 de joburi de la începutul anului şi până acum. Pe locul al treilea se află Iaşiul, cu 34.000 de joburi, urmat de Braşov (29.000) şi Timiş (28.000).

“Comparativ cu aceeaÅŸi perioadă a anului trecut, diferenÅ£ele constau într-o scădere, la nivel general, cu aproximativ 15% a numărului de locuri de muncă disponibile în piaţă, dar ÅŸi într-o schimbare de poziÅ£ii în clasament pentru BraÅŸov ÅŸi TimiÅŸ. Astfel, dacă în 2023, TimiÅŸul era pe locul al patrulea, imediat după Capitală, Cluj ÅŸi IaÅŸi, anul acesta a fost detronat de BraÅŸov ÅŸi de Ilfov”, a explicat Bogdan Badea, CEO eJobs.ro, într-un comunicat.

Pe de altă parte, judeţele în care candidaţii au avut cele mai puţine oportunităţi de angajare au fost Ialomiţa, Mureş, Brăila, Argeş şi Neamţ, ierarhie aproape identică primelor nouă luni din 2023.

“Este interesant faptul că nu vorbim doar despre o regiune a ţării, ci că, dimpotrivă, pentru fiecare zonă geografică avem cel puÅ£in câte un judeÅ£ în care competiÅ£ia între candidaÅ£i este foarte mare. Nu doar atât, dar ÅŸi salariile din aceste judeÅ£e sunt cu aproximativ 15% – 20% sub media din judeÅ£ele mai mari”, a precizat Bogdan Badea.

ÃŽn zonele din Å£ară unde numărul de locuri de muncă noi, postate anul acesta, a fost mai mic de 20.000 – aÅŸa cum este cazul judeÅ£elor IalomiÅ£a, MureÅŸ, Brăila, ArgeÅŸ, NeamÅ£ ÅŸi Bihor – retailul, industria alimentară, transport / logistică, servicii ori turism sunt principalele domenii aflate în căutare de candidaÅ£i. “Vorbim aproape exclusiv despre joburi care presupun prezenÅ£a fizică la locul de muncă, adresate în special candidaÅ£ilor din segmentul entry level. Asta nu înseamnă în mod necesar doar candidaÅ£i foarte tineri, aflaÅ£i la primul job, ci inclusiv candidaÅ£i care au peste 45 de ani, dispuÅŸi să schimbe domeniul de activitate sau să se angajeze pe poziÅ£ii care nu necesită experienţă”, a mai arătat Bogdan Badea.

Leave A Comment