Așa cum se întâmplă în fiecare an, la începutul ultimei decade din luna septembrie pășim în ceea ce se numește toamna astronomică. Vorbim despre perioada în care are loc fenomenul astronomic cunoscut sub numele de echinocțiu de toamnă, adică momentul când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.
Acest fenomen marchează prima zi de toamnă în emisfera nordică și prima zi de primăvară în emisfera sudică. Ce este și când va avea loc echinocțiul de toamnă în 2024, dar și când vom trece la ora de iarnă îți spunem în acest articol.
Echinocțiul la vechile civilizații
De-a lungul istoriei, fenomenul de echinocțiu a fost observat și celebrat de multe culturi și civilizații antice, care au asociat acest fenomen astronomic cu renașterea naturii, armonia dintre lumină și întuneric, și chiar echilibrul între diversele forțe cosmice. Un exemplu relevant în acest sens este calendarul babilonian antic, care începea cu prima lună plină după echinocțiul de primăvară, conform National Geographic.
În Egiptul Antic, echinocțiile erau legate de cultul zeului Osiris, simbolul morții și al renașterii, în timp ce, la greci, acest fenomen era asociat cu miturile lui Persefona și Demetra, zeițele fertilității și recoltei, mamă și fiică. În timpul Imperiului Roman, echinocțiile erau legate de sărbătoarea Cybele sau Magna Mater, zeița naturii și a fertilității.
La persani, printre sărbătorile de primăvară se număra Nowruz sau Anul Nou persan, care începe la echinocțiul din martie. Această sărbătoare, cu o vechime de peste 3.000 de ani, durează 13 zile și este respectată și astăzi de milioane de oameni din întreaga lume.
La mayași, echinocțiile erau asociate cu construirea celebrelor piramide astronomice și ceremoniale. În prezent, oamenii se adună la ambele echinocții la ruinele din Chichen Itza, vechiul oraș mayaș din Mexic, pentru a observa cum soarele de după-amiază creează umbre care par să imite mișcarea unui șarpe coborând treptele piramidei lui Kukulkan, înaltă de 25 de metri, până când acesta se contopește cu o sculptură mare, cu cap de șarpe, aflată la baza structurii.
Deși mayașii erau astronomi desăvârșiți, nu se știe sigur dacă aceștia au proiectat piramida astfel încât să se alinieze cu echinocțiul și să creeze acest efect vizual.
Echinocțiu: definiție și origine
Termenul de echinocțiu sau echinox desemnează un fenomen astronomic ce are loc de două ori pe an, primăvara și toamna. Acestea sunt momentele în care ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ.
Denumirea de echinocțiu provine din francezul „équinoxe”, derivat din latinescul „aequinoctium”, compus din „aequus” (care înseamnă „egal”) și „nox, noctis” (care înseamnă „noapte”). Pământul este înclinat la un unghi de 23,5 grade pe axa sa față de planul orbitei în jurul Soarelui. Pe parcursul unui an, diferite regiuni ale Pământului primesc lumină solară pentru intervale diferite de timp.
Un echinocțiu se produce atunci când axa Pământului nu este înclinată nici spre, nici departe de Soare. O persoană aflată la ecuator în timpul unui echinocțiu poate observa soarele trecând direct deasupra sa. În acest moment, Soarele strălucește direct pe ecuatorul Pământului, rezultând aproape aceleași cantități de lumină și întuneric.
După echinocțiul de primăvară, zilele devin tot mai lungi, iar nopțile mai scurte, marcând începutul primăverii astronomice în emisfera nordică și al toamnei astronomice în emisfera sudică. La Polul Nord, odată cu răsăritul Soarelui, începe ziua polară de 6 luni, în timp ce la Polul Sud începe noaptea polară. La ecuator, Soarele se află la amiază exact la zenit, punctul cel mai înalt de pe bolta cerească, conform site-ului History.com.
Ce este precesia echinocțiilor
……
Echinocțiul de toamnă: ce este și când va avea loc în 2024
Echinocțiul de toamnă este un fenomen astronomic care are loc între 21 și 24 septembrie, potrivit experților de la CalendarPedia.com. În 2024, acest fenomen va avea loc pe 22 septembrie. Acesta marchează începutul toamnei în emisfera nordică și a primăverii în emisfera sudică.
Citeşte întreaga ştire: Când va avea loc echinocţiul de toamnă în 2024