Dietetician : Alimentele ce contribuie la racorirea corpului si meniurile care nu necesita preparare termica fac caldura suportabila

July 12, 2024
228 Views

Adina Rusu, preşedinte al Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Iaşi, a declarat pentru AGERPRES că, în această perioadă, este esenţial să asigurăm organismului o hidratare corespunzătoare şi un aport energetic optim pentru a face faţă temperaturilor extreme de afară.

Ea consideră că, deÅŸi nu reprezintă un panaceu, “alimentele care contribuie la răcorirea corpului ÅŸi meniurile care nu necesită preparare termică pot face valurile de căldură mai suportabile”.

“Dacă încercaÅ£i să învingeÅ£i căldura din această vară, s-ar putea să reconsideraÅ£i nu doar ce alimente ÅŸi băuturi alegeÅ£i să includeÅ£i în meniul dumneavoastră zilnic, ci ÅŸi cât mâncaÅ£i la fiecare masă. Astfel, în special în zilele călduroase, este important să evităm să consumăm mese foarte grele, întrucât consumul unor cantităţi mari de alimente la aceeaÅŸi masă poate îngreuna digestia. Mai mult, reducerea aportului caloric zilnic poate contribui la scăderea temperaturii centrale a corpului, deoarece, în timp ce munceÅŸte să proceseze toată mâncarea consumată, organismul nostru produce ÅŸi mai multă căldură”, afirmă Adina Rusu.

Conform unui studiu realizat în acest sens, susţine aceasta, reducerea aportului zilnic de calorii cu aproximativ 23% poate scădea temperatura corpului cu aproape jumătate de grad Celsius.

“DeÅŸi nu pare o scădere uriaşă, alături de alte strategii, această metodă ar putea ajuta la prevenirea insolaÅ£iei ÅŸi a problemelor conexe. De asemenea, menÅ£inerea unei hidratări optime este esenÅ£ială pentru a înlocui apa pierdută de organism prin transpiraÅ£ie. Astfel, în zilele călduroase, ar fi indicat să suplimentăm aportul de lichide cu cel puÅ£in 20-30% faţă de cantitatea consumată în mod uzual. ÃŽnsă, atunci când ne referim la hidratare, nu trebuie să luăm în considerare suplimentarea consumului de băuturi alcoolice, carbogazoase sau îndulcite, întrucât acestea stimulează eliminarea unei cantităţi ÅŸi mai mari de apă din organism, crescând deshidratarea ÅŸi făcându-ne să ne simÅ£im tot mai slăbiÅ£i ÅŸi mai lipsiÅ£i de energie. AcelaÅŸi efect apare ÅŸi în cazul băuturilor care conÅ£in cofeină, atunci când sunt consumate în exces”, a explicat Adina Rusu.

Aceasta precizează totodată că temperatura optimă a apei consumate în vederea eficientizării hidratării reprezintă un alt subiect de dezbatere printre specialiştii în sănătate.

“ÃŽn timp ce nu există studii solide care să susÅ£ină eventualele efecte nocive ale consumului de apă rece, trebuie să conÅŸtientizăm faptul că lichidele reci nu sting setea mai repede, ci doar ne creează senzaÅ£ia că o fac. Astfel, putem avea senzaÅ£ia că ne răcorim mai rapid, riscând să bem mai puÅ£ine lichide. ÃŽntrucât în zilele caniculare nici consumul băuturilor calde nu reprezintă cea mai confortabilă opÅ£iune, ideal ar fi să optăm pentru apă la temperatura camerei sau uÅŸor răcită, asigurându-ne astfel că obÅ£inem ÅŸi senzaÅ£ia de răcorire, dar ÅŸi consumul unei cantităţi corespunzătoare de lichide”, menÅ£ionează Adina Rusu.

Potrivit acesteia, prin transpiraţie corpul nostru nu pierde doar apă, ci şi săruri minerale şi vitamine hidrosolubile, motiv pentru care, în zilele călduroase, ne putem simţi mai apatici, obosiţi şi lipsiţi de energie.

“Vara vine ÅŸi cu soluÅ£iile cele mai potrivite, fructele ÅŸi legumele proaspete, de sezon, reprezentând o metodă foarte bună prin care îi putem readuce organismului nutrienÅ£ii pierduÅ£i. ÃŽn plus, tipul mâncărurilor alese la fiecare masă poate influenÅ£a adaptarea organismului nostru la căldură, fiind indicat să reducem consumul alimentelor procesate, dar ÅŸi al celor foarte grase, cum ar fi, de exemplu, prăjelile, maioneza, smântâna sau margarina. Mai mult, unele dintre alimentele foarte populare la grătarele din timpul verii, cum ar fi produsele din carne, pot supraîncărca sistemul digestiv, ceea ce duce la o cheltuială semnificativă de energie pentru organism ÅŸi chiar la generarea, în urma digestiei, a unei cantităţi suplimentare de căldură. Astfel, dintre macronutrienÅ£i, proteinele sunt cel mai greu de digerat, generând ÅŸi cea mai mare cantitate de căldură”, declară Adina Rusu.

Leave A Comment