Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, invită publicul, în perioada 19-21 iulie 2024, la expoziția Mineralia Summer – Verde Natural, care va avea loc la sediul Muzeului (str. Memorandumului nr. 21).
Ȋn natură, culoarea verde este atribuitǎ regnului vegetal, dar minunata lume a rocilor şi mineralelor oferǎ surprize nebǎnuite poate de mulţi admiratori. Un munte de piatrǎ verde nu se poate gǎsi, dar în adâncurile sale, în cele mai îndepǎrtate colţuri ale lumii, culoarea verde este prezentǎ sub diverse forme. Trebuie doar descoperitǎ.
Dintre cele mai comune minerale verzi se numǎrǎ: Aventurinul – varietate de cuart, cu luciu intens, sticlos; Jaspul; Amazonitul – o varietate de feldspat cu nuanţe de verde „brotǎcel”; Moldavitul.
Binecunoscutul Jad se prezintǎ, de asemenea, în nuanţe de verde, de la deschis – jadeit, până la cel mai închis – nefritul. Acesta a fost folosit din timpuri strǎvechi în cultura multor popoare.
Incontestabila vedetǎ a pietrelor verzi este Malachitul. Extras în blocuri masive, apoi tǎiat şi şlefuit, pe suprafaţa sa apar desene incredibile datoritǎ benzilor alternative cu nuanţe diferite. Tocmai de aceea a fost folosit de secole în crearea de obiecte ornamentale sau bijuterii deosebite.
„Casta celor 4 pietre preţioase” cuprinde şi Smaradul. Raritatea, transparenţa, dar nu în ultimul rând, culoarea verde vibrantǎ de neegalat îi oferǎ acest loc de cinste. Frumuseţea sa se dezvǎluie în bucǎţile de calitate gemǎ, şlefuite pentru a fi montate în bijuterii.
Acestea sunt doar cateva exemple din multitudinea de eşantioane minerale, bucǎţi brute, piese de colecție, geode, pietre semipreţioase ce vor fi prezentate la expoziția Mineralia Summer – Verde Natural.