UBBMed se implică în medicina spațială prin contribuții de top în revista Nature

July 4, 2024
76 Views

Cercetătorul Laura Pătraș din cadrul grupului de Nanomedicină de la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) (https://centru3b.centre.ubbcluj.ro/grupul-de-nanomedicina/) a avut în această lună, în cadrul unui grup internațional de cercetare mai larg, două contribuții în prestigioasa revistă Nature dedicată medicinei spațiale.

Unul dintre articole – Jones et al., 2024: Molecular and physiologic changes in the SpaceX Inspiration4 civilian crew; https://www.nature.com/articles/s41586-024-07648-x – analizează date biomedicale și neurocognitive din zborurile civile SpaceX, neidentificându-se deocamdată riscuri majore în misiunile pe termen scurt pentru sănătatea astronauților. Al doilea articol – Overbey et al., 2024: The Space Omics and Medical Atlas (SOMA) and international astronaut biobank; https://www.nature.com/articles/s41586-024-07639-y – prezintă o bază de date publică și un atlas biomedical (Space Omics and Medical Atlas – SOMA), bazat pe mai multe misiuni spațiale, care poate ghida viitoarele misiuni spațiale ale omenirii.

„Colega noastră Laura Pătraș este un cercetător de talie internațională. Pe lângă aceste două articole în revista Nature, a mai avut luna aceasta încă trei publicații în „sistemul Nature” (revista Nature Communications), ceea ce poziționează noul program UBBMed (https://ubbmed.ubbcluj.ro) din UBB School of Health vizibil în domeniul medicinei spațiale. O felicit pentru aceste realizări de excepție și vom gândi împreună cum dezvoltăm mai complex acest domeniu pe viitor în UBB. Între timp, prorectorul UBB pentru știință a planificat un interviu cu colega noastră, pentru a afla mai multe despre aceste realizări și proiectele viitoare și despre cum le putem susține. Interviul va fi public pe siteul UBB”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David.

Cercetările publicate de Laura Pătraș pot fi accesate la:

https://www.nature.com/articles/s41586-024-07639-y

https://www.nature.com/articles/s41586-024-07648-x

Leave A Comment