Remedii eficiente pentru alergia la soare – ce este alergia la soare

June 28, 2024
81 Views

Alergia la soare este o afecțiune care provoacă o erupție cutanată după ce o persoană este expusă la lumina soarelui. Există mai multe tipuri de alergii la soare, iar reacțiile pot varia de la ușoare la severe. Află mai multe despre alergia la soare și care pot fi niște remedii eficiente pentru ea.
Ce este alergia la soare Alergia la soare este un termen vast care descrie mai multe afecțiuni care provoacă formarea unei erupții cutanate, cu mâncărime, pe piele, după ce cineva s-a expus la lumina soarelui sau la alte surse de radiații ultraviolete (UV). Erupția polimorfă la lumina este cea mai comună formă de alergie la soare.
Această afecțiune poate varia de la ușoară la severă și poate afecta pe oricine, deși unele persoane sunt mai predispuse decât altele.
Unii oameni au un tip ereditar de alergie la soare. Alții dezvoltă simptome numai atunci când sunt declanșate de un alt factor – cum ar fi anumite medicamente sau atingerea anumitor plante. Alte tipuri de reacții legate de soare apar din motive neclare.
Alergia ușoară la soare poate dispărea fără tratament. Erupțiile cutanate severe pot fi tratate cu creme sau tratament cu steroizi. Dacă aveți alergie severă la soare, poate fi necesar să luați măsuri preventive și întotdeaua să consultați un medic.
Consultarea unui dermatolog pentru diagnostic și tratament personalizat este esențială pentru persoanele care suferă de alergie la soare.

Tipuri de alergii la soare
Există diferite tipuri de alergii la soare, în funcție de tipul erupției cutanate, de cauză și de persoanele cel mai des afectate:
Prurigo actinic
Prurigo actinic provoacă papule sau noduli pe piele. Erupția poate afecta zone suplimentare ale pielii, care nu au fost expuse la soare. Este mai frecventă în rândul populațiilor latino-americane și indiene americane cu pielea mai închisă la culoare. Prurigo actinic pare să aibă o legătură genetică. Se mai numește și hydroa aestivale.
Reacție fotoalergică
Acest tip de alergie la soare apare atunci când o substanță chimică aplicată pe piele reacționează cu lumina soarelui. Exemplele de substanțe care pot duce la acest tip de alergie includ medicamente, creme de protecție solară, machiaj și parfumuri. Simptomele pot apărea la câteva ore sau zile după expunerea la soare.
Erupție polimorfă la lumină
Erupția polimorfă la lumină este mai frecventă la femei, la persoanele cu pielea mai deschisă la culoare, la adolescenți și la adulții tineri.
Acesta este un tip comun de alergie la soare, caracterizat prin apariția de pete roșii sau umflături pe pielea expusă la soare, de obicei la câteva ore sau zile după expunere. Simptomele includ mâncărime intensă și, uneori, senzație de arsură.
Urticaria solară
Acest tip de alergie la soare provoacă urticarie după doar câteva minute de expunere la soare. Simptomele pot fi ușoare până la severe. De obicei apar umflături mici, roșii sau albicioase (urticarie) care apar pe pielea expusă la soare. Aceste umflături pot fi foarte pruriginoase.

Care sunt simptomele alergiei solare
Simptomele alergiei la soare pot apărea la câteva minute, ore sau zile după expunerea la soare. Acestea pot varia de la ușoare la severe, în funcție de:
-Mărimea suprafeței de piele expusă
-Perioada de timp de stat la soare.
-Intensitatea luminii. -Tip de alergie la soare.
Erupția apare de obicei numai pe zonele care au fost expuse la lumina soarelui. Dar uneori, poate apărea în alte părți ale pielii.

O erupție cutanată provocată de alergie la soare poate implica:
-Bubițe, papule, noduli, vezicule sau urticarie.
-Mâncărime.
-Bășici cu lichid
-Roşeaţă
-Descuamarea sau formarea crustei
-Senzație de usturime sau arsură
-Umflături.

Rareori, alergia la soare poate provoca și alte simptome, cum ar fi:
-Durere de cap.
-Amețeli sau leșin.
-Greață și vărsături.
-Respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație.
-Anafilaxie care pune viața în pericol (cu urticarie solară), arată myclevelandclinic.org.

Remedii eficiente pentru alergia la soare
Alergia solară poate provoca disconfort semnificativ, dar există mai multe remedii eficiente pe care le puteți aplica pentru a ameliora simptomele și a accelera vindecarea. Iată câteva dintre cele mai eficiente remedii:
Comprese reci
Aplicați comprese reci sau un prosop înmuiat în apă rece pe zonele afectate pentru a reduce inflamația și mâncărimea. Țineți compresa pe piele timp de 15-20 de minute și repetați de câteva ori pe zi.
Aloe Vera
Aloe vera are proprietăți antiinflamatorii și calmante, fiind ideală pentru pielea iritată și inflamată. Aplicați gelul unei plante de aloe vera direct pe pielea afectată de 2-3 ori pe zi.
Loțiuni și creme calmante

…….

 

Leave A Comment