Ce se întâmplă în corpul tău atunci când ești prea stresat

June 24, 2024
95 Views

Stresul poate avea efecte fizice, comportamentale și mentale grave, care au un mare impact asupra sănătății.

Stresul are un impact asupra inimii, plămânilor, intestinelor și nu numai.

Un raport al Asociației Americane de Psihologie arată, în 2023, aproximativ o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani și-au evaluat nivelul de stres ca fiind între 8 și 10 pe o scară de la 1 la 10, scrie eatingwell.com.
“Stresul este un răspuns natural la cerințele și presiunile vieții. Acesta poate fi declanșat de diverși factori, inclusiv responsabilități profesionale, probleme financiare, probleme de relații și schimbări majore în viață”, spune Edmond Hakimi, medic specialist în medicină internă certificat și director medical la Wellbridge.

Așadar, gestionarea stresului este o parte importantă a îngrijirii sănătății dumneavoastră.

Sistemul cardiovascular
“Sistemul cardiovascular este deosebit de vulnerabil, deoarece stresul crește ritmul cardiac și tensiunea arterială, ceea ce poate duce la probleme cardiace pe termen lung”, spune Marcus Smith, LCPC, LPC, LCADC, consilier profesional clinic licențiat și director executiv la Alpas Wellness.

Prezența hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul și epinefrina, duce la stres oxidativ și inflamație, care cresc riscul cardiovascular.

“Poate provoca, de asemenea, constricția vaselor coronariene, ceea ce poate duce la ischemie miocardică”, spune Andrew Sherwood, Ph.D., profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Duke University School of Medicine. În cazuri extreme, acest lucru poate duce la un atac de cord, spune Sherwood.

Sistemul respirator
Atunci când stresul este ridicat, respirația poate deveni superficială și rapidă. Riscul de a contracta o boală respiratorie sau de a agrava o afecțiune respiratorie existentă poate fi mai mare, deoarece stresul înrăutățește răspunsul imunitar al organismului. În plus, sunt eliberate citokine inflamatorii, ceea ce crește producția de mucus și constrânge căile respiratorii.

De aceea, de ce exercițiile de respirație profundă pot ajuta adesea la reducerea stresului.

Sistemul imunitar
Atunci când organismul se confruntă cu un stres continuu, sistemul imunitar poate fi slăbit. “Sistemul endocrin răspunde prin eliberarea de hormoni ai stresului, cum ar fi cortizolul, care, atunci când sunt ridicați pentru perioade prelungite, pot perturba funcțiile metabolice și pot slăbi sistemul imunitar”, spune Smith.

Acest lucru, la rândul său, poate crește susceptibilitatea la infecții și agrava bolile inflamatorii cronice, spune Sherwood.

Sistemul digestiv
Când ne confruntăm cu stresul, se eliberează neurohormoni numiți catecolamine, ceea ce are un impact notabil asupra sistemului nostru gastrointestinal. În cele din urmă, fluxul sanguin către intestin se reduce, ceea ce poate provoca diaree sau constipație, în funcție de persoană.2 Nu este surprinzător faptul că studiile au descoperit că stresul este strâns legat de sindromul colonului iritabil (IBS).
Pe lângă IBS, Sherwood spune că stresul poate crește și refluxul acid.

Sistemul musculo-scheletic

…..

Leave A Comment