Chiar dacă pare contraintuitiv, restricția calorică drastică este de evitat atunci când vrei să slăbești, deoarece poți ajunge la carențe nutriționale și la încetinirea metabolismului prin pierderea masei musculare. O stategie eficientă preuspune consumul de alimente sănătoase care reglează răspunsul hormonal, precum proteinele și fibrele și care ajută la controlul senzației de foame și la menținerea celei de sațietate pe termen lung. De asemenea, evitați pe cât posibil alimentele ultraprocesate, care pot declanșa o creștere rapidă a nivelului de insulină și pot favoriza depozitarea grăsimilor.
Alimentele care ajută la slăbit includ carne slabă, avocado, migdale, anumite tipuri de cereale
Un studiu a arătat că anumite alimente au același efect ca medicamentele de slăbit. Mai exact, stimulează producția unui hormon natural, numit GLP-1 (peptidă asemănătoare glucagonului-1) produs, în mod normal, ca răspuns la detectarea substanțelor nutritive din hrană. GLP-1 transmite semnalul că ai mâncat și pregătește corpul să folosească energia provenită din alimente.
Dieta echilibrată reglează natural hormonii
Alimentele cu un conținut mare de grăsimi sau zaharuri și cu un conținut redus de apă, cum ar fi avocado, nucile și ouăle, sunt surse importante de macronutrienți și pot contribui la creșterea nivelurilor de GLP-1.
Consumul de alimente bogate în fibre fermentabile, precum legumele și cerealele integrale, sprijină de asemenea bacteriile intestinale benefice, care produc acizi grași cu lanț scurt ce stimulează secreția de GLP-1. O dietă echilibrată, care include aceste substanțe nutritive, poate regla natural hormonii, contribuind astfel la gestionarea greutății și la controlul diabetului de tip 2, totodată menținându-te sătul pentru perioade mai lungi de timp.
Așadar, dacă ți-ai propus să scapi de kilogramele în plus, iată ce alimente te pot ajuta.
1. Ouăle
Ouăle sunt bogate în nutrienți și au un conținut ridicat de proteine și grăsimi, care ajută la menținerea senzației de sațietate mult timp.
Într-un studiu din 2020 care a inclus 50 de persoane supraponderale sau obeze, cercetătorii au descoperit că un mic dejun pe bază de ouă și pâine prăjită cu unt – în loc de cereale, lapte și suc de portocale – a crescut senzația de sațietate a participanților pentru următoarele 4 ore.
De asemenea, un studiu mai vechi care a implicat 48 de adulți a scos la iveală că cei care au consumat la micul dejun proteine din ouă, precum și alimente bogate în fibre, au raportat o senzație de sațietate mai crecută decât cei care au consumat cereale cu conținut scăzut de fibre și lapte.
2. Legumele cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi kale, spanacul și salata verde, sunt pline de fibre și nutrienți care te mențin sătul și hidratat.
Mai mult decât atât, legumele cu frunze verzi conțin anumiți compuși vegetali care au fost asociați cu o senzație crescută de sațietate și o gestionare mai bună a apetitului.
3. Peștele
Peștele este bogat în proteine de înaltă calitate, grăsimi sănătoase și alți nutrienți importanți. Această combinație te menține sătul și te poate ajuta să slăbești.
În plus, peștele – și fructele de mare – pot furniza o cantitate semnificativă de iod, necesar pentru reglarea funcției tiroidiene și a metabolismului.
4. Legumele crucifere
Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopida și varza, sunt bogate în fibre și tind să fie incredibil de sățioase. Acestea sunt ideale pentru slăbit, deoarece conțin cantități mari de fibre și au puține calorii.
5. Carnea slabă
Pieptul de pui fără piele și carnea roșie slabă, precum mușchiul de vită sau de porc, sunt surse importante de proteine și fier, având în același timp un conținut redus de grăsimi saturate în comparație cu alte tipuri de carne. Datorită acestor caracteristici, carnea slabă reprezintă un aliment de bază în meniul pentru slăbit.
Este important să consumi carnea roșie cu moderație și să alegi metode de preparare mai sănătoase, cum ar fi la cuptor, fierbere sau la grătar, atunci când este posibil.
De asemenea, reducerea expunerii la fum și îndepărtarea grăsimii în exces în timpul preparării cărnii roșii poate contribui la prevenirea formării compușilor nocivi asociati riscului de cancer.
…..