România îl propune pe Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO

February 23, 2024
82 Views

“România i-a notificat pe ceilalți membri NATO că intenționează să îl nominalizeze pe președintele țării, Klaus Iohannis, drept candidat pentru funcția de secretar general al NATO. Va complica efortul celorlalți aliați de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, a scris pe platforma X, de Jennifer Jacobs, jurnalistă Bloomberg, care este și corespondentul publicației la Casa Albă.

Așa cum remarcă și Jennifer Jacobs, principalul candidat pentru funcția de secretar general al NATO este premierul olandez Mark Rutte.

Reuters scrie că premierul olandez Rutte se află într-o poziție avantajoasă de a conduce NATO, având sprijinul SUA, Marii Britanii, Franței și Germaniei.

„Președintele (Joe) Biden susține cu fermitate candidatura premierului Rutte pentru a deveni următorul secretar general al NATO”, a spus un oficial american, citat de Reuters. Oficialul a adăugat că „Rutte are o înțelegere profundă a importanței Alianței”, fiind un lider și un comunicator eficient, iar venirea sa ar ajuta Alianța în acest moment critic.

Succesorul lui Stoltenberg, care demisionează în octombrie, va prelua mandatul într-un moment crucial, însărcinat să susțină sprijinul membrilor NATO pentru apărarea tot mai dificilă a Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, protejând în același timp împotriva oricărei escaladări care ar trage alianța într-un război direct cu Moscova.

Leave A Comment

%d bloggers like this: