Societatea e în continuă schimbare așa că și regulile de etichetă trebuie actualizate. Codul bunelor maniere în varianta clasică nu se va schimba fundamental niciodată, însă acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să ne adaptăm manierele la vremurile pe care le trăim. Să vedem ce înseamnă astăzi bune maniere și cum s-au adaptat vremurilor.
Bunele maniere joacă un rol esențial în viața socială
Codul bunelor maniere este un set de reguli sociale care guvernează comportamentul și interacțiunile dintre oameni într-un mod considerat civilizat, respectuos și potrivit în diferite contexte. Aceste reguli variază în funcție de cultură, societate și situație, iar scopul lor este să faciliteze relațiile interpersonale și să creeze un mediu social plăcut și respectuos. Codurile bunelor maniere pot fi aplicate în diverse domenii ale vieții, inclusiv în comunicare, vestimentație, mese, întâlniri sociale și multe altele. Iată ce reguli de etichetă se recomandă a fi respectate pentru a nu fi catalogat drept necivilizat sau nepoliticos!
Bunele maniere la telefon și pe rețelele de socializare
Nu sta cu ochii în telefon când cineva vorbește cu tine
Când ești la o întâlnire de afaceri sau personală, fie ține telefonul în geantă sau în buzunar, fie, dacă îl lași pe masă, nu te uita la el non-stop. Este nepoliticos să lași interlocutorul să încerce să aibă o conversație cu tine în timp ce tu îți tot verifici ecranul telefonului, pentru că dai impresia că nu te interesează întâlnirea. Dacă se întâmplă să aștepți vești urgente, spune acest lucru de la începutul întâlnirii și cere-ți scuze dacă la un moment dat va trebui să răspunzi când ți se va scrie sau vei fi sunat.
Atenție la cum răspunzi la mesaje
Bunele maniere se văd și în felul în care scrii mesaje. Atunci când cineva îți trimite un mesaj lung, nu îi răspunde printr-un singur cuvânt precum „Da” sau „OK”. Fie sună interlocutorul și răspunde-i la mesaj, fie răspunde-i folosind măcar o propoziție, dacă nu ai timp.
Când primești un mesaj și îl vezi, răspunde
Dacă primești un mesaj sub formă de sms sau pe Whatsapp și îl citești, nu lăsa interlocutorul pe „seen”, fă un mic efort de a formula un răspuns. Chiar dacă nu ai timp să scrii pe loc, asigură-l că vei reveni mai târziu cu răspunsul mai detaliat. Dacă ești prins într-o activitate și știi că nu ai nicio secundă să răspunzi, e mai civilizat să nu deschizi mesajul în acel moment și să-l lași pe „seen”, ci să-l lași necitit și să îl deschizi când știi că poți răspunde măcar ceva scurt precum „îți scriu mai târziu” sau „te sun când termin aici”.
Ai grijă cu telefonul în vizite, dar și în autobuz
Fă efortul de a nu vorbi la telefon când te afli în vizite, în principal la masă, dar chiar și în mijloacele de transport în comun, pentru a nu-i deranja pe cei din jur cu discuția ta. Dacă este vorba despre o urgență, asigură-te totuși că nu vorbești tare. Dacă ești la masă, scuză-te și poarta conversația în altă cameră sau pe un hol.
Cere acordul pentru convorbiri
Când suni pe cineva în mod neașteptat, întreabă dacă interlocutorul poate vorbi. Programul încărcat pe care toți îl avem nu ne permite să vorbim minute în șir de fiecare dată când ne-am dori. Așadar, este o dovadă de bun simț verificarea disponibilității interlocutorului.
Ce faci cu comentariile de pe rețelele de socializare?
Bunele maniere cer ca, după ce ai postat ceva, să verifici în următoarea perioadă secțiunea de comentarii și să fii pe fază când cineva comentează, pentru că este nepoliticos să lași persoana mai mult de 24 de ore fără nicio reacție, mai ales dacă îți adresează o întrebare. Se presupune că pe pagina ta personală ai oameni cu care ești într-o relație civilizată, deci nu persoane care te atacă sau care îți scriu într-o manieră ironică ori răutăcioasă.
Cum le scrii unor persoane care nu îți sunt apropiate?
Când comunici pe mesagerie cu persoane mai puțin apropiate, folosește propoziții clare și cuvinte întregi, evită să folosești prescurtările sau un limbaj care ar putea fi interpretat greșit.
Ai grijă la informații expuse pe rețelele de socializare
Nu îți expune problemele personale pe rețelele de socializare, în văzul tuturor, și ai grijă la ce limbaj folosești, mai ales dacă ai în listă și colegii de serviciu sau angajatorii. Fie îți faci grupuri separate, așa cum este posibil pe Facebook, iar când postezi ceva personal ai grijă să dai acces doar grupului de apropiați, fie nu abordezi deloc chestiuni foarte personale pe aceste rețele.
Nu trebuie să postezi ce nu vrei și nici să te cerți cu cei care te atacă subtil
Nu trebuie să cazi în capcanele altor utilizatori care îi fac pe alții ipocriți că nu vorbesc despre anumite subiecte: fiecare postează despre ce dorește pe pagina sa personală. Sunt persoane care preferă să posteze doar lucruri plăcute, cum ar fi clipuri cu pisici, fotografii de la evenimentele culturale la care merg sau poze cu familia și să nu discute despre evenimente triste sau neplăcute. Acest lucru nu înseamnă că oamenii respectivi nu au probleme în familie uneori sau că nu au alte necazuri, doar că preferă să le țină pentru ei și persoanele apropiate. Dacă nu postezi pe Facebook că te-ai certat cu soția sau că ți-a decedat o rudă, nu înseamnă că ești ipocrit, înseamnă că nu vrei să expui aceste situații personale lumii întregi.
……