8 cauze posibile ale oboselii persistente la bărbați și recomandările specialiștilor

November 2, 2023
69 Views

Există numeroase motive pentru care bărbații se pot confrunta cu o stare de oboseală persistentă asociată cu lipsă de motivație, nervozitate și dificultăți de concentrare. De la alimentație haotică și consum exagerat de alcool, la boli de inimă, de ficat sau diabet. Și tulburările de somn, nivelurile scăzute de testosteron sau depresia pot contribui semnificativ la senzația persistentă de oboseală.

O alimentație sănătoasă, exercițiile fizice regulate, evitarea consumului excesiv de alcool și tratarea eventualelor afecțiuni sunt esențiale pentru menținerea nivelului optim de energie.

Detaliem care pot fi cauzele lipsei de energie la bărbați și cum pot fi ameliorate:

1. Dieta și exercițiile fizice
Mulți bărbați cu joburi solicitante au obiceiul să sară peste micul dejun și să compenseze cu cofeină în exces sau ronțăieli, iar apoi încheie ziua cu o masă bogată în carbohidrați. Deși cofeina poate oferi un impuls de energie de moment, oboseala va începe să se resimtă după ce efectul acesteia dispare. Iar o dietă săracă în nutrienți esențiali sau una care nu furnizează suficiente calorii poate duce la scăderea nivelului de energie.

De asemenea, lipsa activității fizice specifice celor care petrec mult timp la birou poate duce, pe termen lung la slăbirea mușchilor, așa că orice mic efort poate cauza oboseală excesivă.

În schimb, o dietă echilibrată, bogate în nutrienți, cum ar fi proteinele și carbohidrații din cereale integrale și legume și mișcarea pot ajuta la menținerea unui nivel optim de energie întreaga zi.

2. Consumul excesiv de alcool
Potrivit Intitutului Național de Sănătate Publică, consumul excesiv de alcool este o problemă majoră, în special în rândul bărbaților din România. În medie, peste o treime dintre adulții din România au declarat că episodic consumă alcool în exces cel puțin o dată pe lună, ceea ce reprezintă una dintre cele mai ridicate rate din UE.

Consumul de vin, bere sau băuturi spirtoase în timpul zilei poate provoca stare de somnolență și lentoare. Iar pentru cei care nu s-au odihnit suficient în noaptea precedentă, chiar și o singură băutură poate accentua oboseala, în special dacă e consumată după-amiaza, când nivelul de energie e, în mod natural, mai scăzut.

Așadar, băuturile alcoolice ar trebui consumate cu moderație, adică:

2 unități/zi, 4 unități/ocazie și 14 unități/săptămână, pentru bărbați;
1 unitate/zi, 2 unități/ocazie și 7 unități/săptămână, pentru femei și persoanele de peste 65 de ani.
O unitate înseamnă astfel: fie o bere mică (de 330 de mililitri), fie un pahar de vin (125 ml), fie unul mic de tărie (40 ml).

De asemenea, este adesea recomandat ca alcoolul să fie consumat în timpul meselor, pentru că alimentele pot ajuta la reducerea absorbției alcoolului în organism.

3. Niveluri scăzute de testosteron
Testosteronul este cel mai important hormon sexual masculin. Are un rol esențial în ceea ce privește nivelul de energie mentală și fizică. De obicei, bărbații produc tot mai puțin testosteron pe măsură ce îmbătrânesc (cu aproximativ un procent mai puțin pe an după vârsta de 30 de ani), dar atunci când apare o scădere semnificativă a nivelului de testosteron, poate fi un semnal de alarmă.

„Hipogonadismul este destul de frecvent, adică scăderea secreției de testosteron și/sau a producției de spermatozoizi, din motive centrale, adică legate de hipotalamus-hipofiză, sau periferice, adică legate de testicule sau de receptorii din periferice”, a precizat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

Simptomele unui nivel scăzut de testosteron includ diminuarea dorinței sexuale, stări depresive, scăderea energiei și, în special, intensificarea senzației de oboseală. Determinarea nivelului de testosteron poate fi realizată prin intermediul unor analize de sânge specifice, iar dacă se constată o valoare scăzută, medicul poate recomanda terapie.

Scăderea nivelului de testosteron poate fi gestionată prin diverse modalități, cum ar fi injecțiile intramusculare, utilizarea plasturilor, soluțiilor și gelurilor topice.

„Mai întâi de toate, trebuie identificată și rezolvată cauza unui nivel scăzut de testosteron. Dacă nu se poate, se fac injectări cu suplimente de testosteron, de obicei, o injectare la trei săptămâni sau la patru săptămâni,” a mai explicat dr. Antonela Burlacu.

4. Tulburări de somn
Insomnia și apneea de somn sunt cele mai frecvente tulburări de somn care pot afecta grav calitatea vieții.

Insomnia se caracterizează prin dificultatea de a adormi sau de a menține somnul neînrerupt, chiar și atunci când persoana afectată e obosită. Cauzele pot fi variate, de la stres și anxietate la anumite medicamente sau afecțiuni subiacente. Insomnia se manifestă prin oboseală, iritabilitate și dificultăți de concentrare, iar tratamentul poate include schimbări ale obiceiurilor de somn sau terapie cognitiv-comportamentală.

Apneea de somn este o tulburare în care respirația se oprește în mod repetat în timpul somnului și este mai întâlnită la bărbați decât la femei. Acest lucru se datorează, în parte, diferențelor anatomice și hormonale dintre sexe. În general, bărbații au o anatomie a gâtului care poate duce la colapsarea căilor respiratorii în timpul somnului. De asemenea, nivelurile mai mari de testosteron pot influența apariția apneei de somn. Unul din simptomele apneei e sforăitul zgomotos.

„Nu este normal să sforai tare în fiecare noapte, astfel că, dacă observăm că un copil sau un adult sforăie mai mult de câteva săptămâni sau luni, înseamnă că nu respiră bine în timpul somnului. Uneori, nu auzim sforăit ci doar o respirație mai zgomotoasă, sau somnul este agitat. Dimineața la trezire persoana respectivă poate avea gura uscată (cere apă dimineața), durere de cap la trezire, somnolență (adoarme în timpul zilei) sau dimpotriva agitație, nervozitate și iritabilitate, probleme cu greutatea,” a explicat dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru cu competențe în somnologie.

Neglijată, apneea de somn poate crește riscul de afecțiuni grave precum hipertensiunea arterială sau bolile de inimă. Pentru a gestiona această problemă, este necesară în primul rând o evaluare medicală pentru a se stabili diagnosticul corect, urmată de recomandări adecvate. Aceste recomandări pot implica utilizarea unui aparat de ventilație sau ajustări ale stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate și renunțarea la fumat.

5. Diabetul

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: