Sistemul de garanție returnare va intra în vigoare la 30 noiembrie. Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Nu va exista nicio amânare

October 12, 2023
176 Views

 

Sistemul de garanție returnare va intra în vigoare la 30 noiembrie, fără nicio întârziere sau amânare, așa cum s-a vehiculat în ultima perioadă, a declarat miercuri ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Ministerul Mediului a trimis, miercuri, către ministerele avizatoare, proiectul de Hotărâre de Guvern care clarifică ultimele detalii legate de Sistemul Garanţie-Returnare, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la o conferinţă de specialitate.

“Mai avem 50 de zile până când lansăm Sistemul Garanţie-Returnare şi aş vrea să anunţ pe toată lumea că astăzi dimineaţă am trimis către ministerele avizatoare proiectul din hotărâre de Guvern, pe care îl aştepta toată lumea, şi care clarifică ultimele detalii legate de Sistemul Garanţie-Returnare. Aş vrea să anunţ pe toţi cei care mai aveau un dubiu, fie că sunt producători, fie că sunt comercianţi, că Sistemul Garanţie-Returnare începe, aşa cum am anunţat de atât de multe ori, la 30 noiembrie anul acesta”, a menţionat Mircea Fechet, la conferinţa “Economia circulară, de la bune intenţii la practică”.

El a subliniat că nu va exista nicio perioadă de tranziţie, aşa cum s-a discutat în spaţiul public.

“Aş vrea să-i anunţ (pe producători, comercianţi n.r.) că nu va exista nicio întârziere, nicio perioadă de amânare a sistemului, nicio perioadă de tranziţie, aşa cum au mai existat discuţii în spaţiul public, nici de trei luni, nici de două luni. Sistemul începe pur şi simplu, aşa cum ne-am propus în 2018, atunci când prin Ordonanţa 74 am hotărât ca, în doi ani de zile, să avem sistem de garanţie-returnare. Mai avem 50 de zile şi 50 de nopţi să ne asigurăm că pe 30 noiembrie sistemul nu doar că va fi în vigoare, ci va şi funcţiona la nivel naţional. El va funcţiona la nivel naţional, indiferent că suntem la un magazin din mijlocul Bucureştiului sau suntem într-un sat izolat de munte”, a adăugat ministrul.

În opinia sa, Sistemul Garanţie-Returnare va funcţiona şi va fi, probabil, cel mai ambiţios şi cel mai important proiect pe care România l-a avut vreodată în materia circularităţii, dar mai ales în materia gestionării deşeurilor de ambalaje.

România „nu este cel mai bun exemplu din Europa”
El a mai spus că România nu este cel mai bun exemplu din Europa în ceea ce priveşte managementul deşeurilor în general.

“Spre deosebire de alte state membre, unde colectarea se face în mod automat în proporţie de 80-90% poate şi mai mult, spre deosebire de alte state, unde avem SGR şi unde grosul ambalajelor sunt colectate în mediul urban, România este o ţară cu o populaţie împărţită aproape jumătate, jumătate între urban şi rural, ceea ce aduce după sine anumite provocări pentru Sistemul Garanţie-Returnare şi, probabil, şi o perioadă mai lungă sau mai scurtă, în care cetăţenii vor învăţa cum lucrează sistemul, iar comercianţii se vor adapta, vor fi pregătiţi unii mai bine, alţii mai puţin bine la SGR”, a subliniat ministrul.

Leave A Comment