Afacerile din comert au sporit cu 3,2% in primele sapte luni (serie bruta)

September 23, 2023
82 Views

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a crescut, în termeni nominali, cu 3,2% în primele şapte luni al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate vineri.

Evoluţia a fost impulsionată de creşterea activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+16,1%), a comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+16,1%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+14,1%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+10,6%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+5,2%) şi comerţului cu ridicata nespecializat (+2,4%). Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-7,6%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-3,4%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţ au crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 5,5%.

În iulie comparativ cu iunie 2023, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, serie brută, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 5,1%, datorită creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+53,4%), cifrei de afaceri din activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+14,8%) şi comerţului cu ridicata nespecializat (+1,3%). Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-9,5%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-2,3%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-1,3%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-0,3%) şi comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-0,2%).

……

Leave A Comment

%d bloggers like this: