22 septembrie – Ziua mondiala fara masini

September 22, 2023
181 Views

În fiecare an, Ziua mondială fără maşini este marcată la data de 22 septembrie. Scopul acesteia este descurajarea, pe cât posibil, a circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, în ultimă instanţă, a transportului în comun. Pe termen lung, se doreşte crearea comunităţilor în care atât magazinele, cât şi locurile de muncă să se afle în apropierea domiciliilor, la distanţe ce pot fi uşor parcurse în plimbare.

Iniţial, data la care era sărbătorită Ziua fără maşini a fost 17 iunie, stabilită de Asociaţia pentru Transport Ecologic din Marea Britanie, în 1997. Evenimentul era marcat pe plan local, în cadrul Săptămânii Transportului Verde. Un an mai târziu, francezii au avut ideea înfiinţării campaniei “În oraş, fără maşina personală!”.

Printre beneficiile care ar rezulta în urma renunţării pe scară largă la utilizarea repetată a autovehiculelor pot fi enumerate reducerea numărului de victime ale accidentelor rutiere, scăderea poluării şi descongestionarea traficului.

Potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) la 20 iunie 2023, numărul persoanelor din Uniunea Europeană decedate în accidente rutiere a crescut cu 6% în 2021, comparativ cu 2020 (după un declin semnificativ în ultimul deceniu), iar cea mai ridicată rată a deceselor în urma accidentelor rutiere s-a înregistrat în România (93 de decese la un milion de locuitori). În 2021, numărul total al persoanelor din Uniunea Europeană care au murit în accidente rutiere s-a situat la 19.917, faţă de 18.834 în 2020. Scăderea din 2020 a fost determinată în mare parte de impactul restricţiilor impuse în timpul pandemiei asupra transportului de pasageri. În 2021, au fost în total 45 de decese la un milion de locuitori pe ansamblu UE.

Pe plan european, Ziua mondială fără maşini este precedată, la iniţiativa Comisiei Europene, de Campania Săptămâna europeană a mobilităţii, care, în fiecare an, este programată între zilele de 16 şi 22 septembrie. “Săptămâna europeană a mobilităţii” a fost lansată la 19 aprilie 2002, la Bruxelles, fiind, în prezent, susţinută de Direcţia Generală Mobilitate şi Transport a Comisiei Europene.

În 2023, Săptămâna europeană a mobilităţii a fost marcată în 3000 de oraşe din 50 de ţări. Accentul a fost pus pe mobilitatea durabilă şi eficientă din punct de vedere energetic. Activităţile au inclus ziua fără maşini, festivaluri ale bicicletelor, test-drive-uri cu maşini electrice, cursuri de formare în domeniul siguranţei rutiere, porţi deschise la companii din domeniul transporturilor şi multe altele.

….

Leave A Comment