Guvernul României a stabilit la începutul lunii septembrie cine primește gratuitate și care sunt condițiile pentru ca elevii să beneficieze de transport gratuit sau de reducere a acestuia. Află mai multe din rândurile de mai jos.
Guvernul României a emis la începutul lunii septembrie două hotărâri referitoare la facilitățile de transport oferite elevilor și studenților, începând cu anul școlar în curs. Iată ce beneficii au elevii din România.
Transportul public decontat pentru elevi
Așadar, potrivit noilor decizii luate de Guvernul României, elevii din învățământul preuniversitar acreditat și autorizat, inclusiv cei înregistrați în unitățile de învățământ preuniversitar cu curriculum străin, au acum acces la servicii de transport local, și nu numai. Această inițiativă se extinde la transportul metropolitan, județean, rutier, naval și de metrou, precum și la serviciile feroviare pentru toate categoriile de trenuri la clasa a II-a, pe întreaga perioadă a anului școlar.
Noul program vine cu următoarele facilități și proceduri:
Extinderea beneficiarilor: S-a introdus o nouă categorie de beneficiari de gratuitate la transport, elevii înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin.
Transport gratuit cu metroul în Județul Ilfov: Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat care locuiesc și/sau învață în Județul Ilfov pot beneficia de gratuitate pentru transportul cu metroul.
Trei categorii de transport feroviar gratuit: Operatorii de transport feroviar vor emite titluri de călătorie gratuite pentru elevi. Acestea vor fi valabile pentru toate categoriile de trenuri la clasa a II-a, pe orice rută, pe durata întregului an școlar.
Gratuitatea pentru metrou: În cazul transportului cu metroul, gratuitatea se acordă prin intermediul unui abonament lunar pe toată perioada anului școlar. Costurile pentru aceste beneficii sunt suportate din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
În ceea ce privește transportul public local, metropolitan, județean și interjudețean rutier, elevii au dreptul la:
Transport județean și interjudețean: Pot folosi transportul public rutier județean și interjudețean între localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați.
Sumă forfetară: Pentru zonele și distanțele în care nu este disponibil serviciu de transport public sau mijloace de transport aparținând unităților de învățământ și unităților administrativ teritoriale, se acordă sume forfetare.Transport public local și metropolitan: Elevii au dreptul la utilizarea transportului public local și metropolitan.
Decontarea costurilor pentru aceste facilități se face de către Ministerul Educației. Aceste măsuri sunt menite să sprijine accesul la educație și să reducă povara financiară asupra familiilor cu elevi în România.
…..