Scrisoare deschisa din partea Asociatiei Forta Fermierilor

Către:

 

Președinția României

Domnului Klaus Iohannis – Președintele României

 

Guvernul României

Domnului Marcel Ciolacu – Premierul României

 

Parlamentul României – Senat și Camera Deputaților

Domnului George Scarlat – Președinte al Comisiei de agricultură din Senatul României

Domnului Adrian Chesnoiu – Președinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților

 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Domnului Florin Barbu – Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale

 

Ministerul Afacerilor Interne

Domnului Cătălin Predoiu – Ministru al Afacerilor Interne

Nr. înregistrare: 199/10.08.2022

SCRISOARE DESCHISĂ

Stimate Domnule Președinte,

Stimate Domnule Premier,

Stimați Domni Președinți,

Stimați Domni Miniștri,

 

În numele Membrilor Asociației Forța Fermierilor, vă aducem la cunoștință faptul că, la acest moment, sectorul agricol se confruntă cu o situație excepțională în urma intrării în vigoare a Legii nr. 200 din 5 iulie 2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și alte acte normative.

 

Lucrătorii din sectorul agricol sunt oameni responsabili care își desfășoară activitatea în acord cu prevederile legale. Dreptul lor la muncă este acum blocat din cauza unei legislații care nu a avut în vedere specificitatea sectorului agricol și nu a prevăzut o perioadă de timp menită să permită fermierilor să intre în legalitate, devenind, peste noapte, pasibili de dosar penal și închisoare.

 

Producătorii agricoli români semnalează o mobilizare și un exces de zel fără precedent al forțelor de Poliție în vederea sancționării cu pedepse maximale a conducătorilor de tractoare. Controalele au început imediat după intrarea în vigoare a noii legislații, una care face din majoritatea tractoriștilor din România un infractor penal pasibil de pedeapsa cu închisoarea.

 

Dorim să vă aducem în atenție, de asemenea, faptul că fermierii români au investit în ultimii ani în utilaje agricole de o înaltă performanță și care asigură o siguranță ridicată în trafic atât operatorului, cât și celorlalți participanți la trafic. În prezent, utilajele agricole cu care sunt dotate exploatațiile agricole din România au depășit cu mult nivelul tehnic ale celor ce erau în funcțiune în majoritatea fermelor la momentul elaborării Codului Rutier. Astfel, tractoarele prezentului sunt fiabile, ușor de condus, de manevrat în trafic și dotate cu sisteme de semnalizare mult mai eficiente în raport cu mașinile agricole de generație veche.

 

Membri AFF salută inițierea și adoptarea noului cadru legislativ, însă semnalează că sectorul agricol își are particularitatea sa prin faptul că un conducător de tractor trebuie să aibă un permis de conducere cu categorie specială. În consecință, având în vedere sezonalitatea, dar mai ales specificitatea activităților agricole, în numele fermierilor din România ce sunt reprezentanți prin AFF, vă solicităm să dispuneți, legal, instituirea unei derogări temporare de la aplicarea prevederilor ce vizează circulația cu tractoare agricole pe drumuri publice din textul Legii nr. 286/2023.

 

Vă propunem ca derogarea să fie acordată până la data de 30 iunie 2024, având în vedere numărul redus de școli de conducere specializate, dar și capacitatea limitată a acestora de a răspunde cererii din partea lucrătorilor din agricultură. De asemenea, considerăm că va exista un efort logistic și de resursă umană și din partea Poliției pentru a procesa și organiza examenele pentru numărul sporit de candidați ce vor urma procedura de obținere a permisului categoria Tr.

 

În perioada ce urmează, având în vedere că fermierii se află în plină campanie de recoltare, de realizare a lucrărilor agricole post-recoltare și că urmează campania agricolă de toamnă, vă rugăm să dispuneți, cu privire la prevederile Legii nr. 286/2023, aplicarea unor avertismente pentru conducătorii de tractoare și nu sancționarea directă.   

 

În numele fermierilor români, vă asigurăm de toată deschiderea, și vă solicităm sprijinul. Avem convingerea că veți trata această situație ca una excepțională, ce necesită rezolvare urgentă și care, în lipsa unei măsuri, va paraliza sectorul economic ce asigură siguranța alimentară a României și care este deja supus unor presiuni fără precedent din prisma costurilor de producție a prețurilor mici de valorificare.

 

Cu stimă,

 

Daniel Radu

Prim-Vicepreședinte Asociația FORȚA FERMIERILOR

Tel. 0723.616.790

Leave A Comment

%d bloggers like this: