Reforma salarizării în administrația publică. Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu: Va trebui să avem sporuri justificate și care să nu depășească 20 % pe angajat

Ministerul Muncii anunţă introducerea unei grile unice de salarizare în Administraţia publică locală. Simona Bucura-Oprescu a declarat în exclusivitate la TVR Info că sporurile vor fi limitate şi nu vor depăşi 20% din salariul fiecărui angajat.

De săptămâna viitoare vom începe dialogul cu toate familiile ocupaționale din anexele la legea salarizării, pe domenii. În acest moment, avem un corp al legii ale cărei principii sunt următoarele: o reierarhizare care să aducă echitate atât în interiorul familiilor ocupaționale (adică la muncă egală, plată egală), cât și pe verticală – să nu avem în plată un venit mai mare decât cel al președintelui. Avem coeficienți de ierarhizare de la 1 la 12 pe verticală. Un al doilea criteriu pe care îl implementăm este un criteriu cerut de Comisia E prin jaloanele PNRR: este de introducere a unei grile unice de salarizare pentru administrația publică locală, a declarat ministrul Simona Bucura-Popescu.

Un alt principiu pe care vrem să mergem este limitarea sporurilor. Va trebui să avem sporuri justificate și care să nu depășească 20 % pe angajat . Nu vrem să mai vedem o sarabandă a sporurilor, situații în care avem sporuri care duc în plată la salarii mai mari decât la alte familii ocupaționale. Sporurile trebuie să aibă o limită. Sporurile nu sunt date pe individ, sunt date pe ocupație, a adăugat ministrul Muncii.

Un alt principiu, lucrăm cu Banca Mondială pentru a veni cu o formulă care să aducă performanță în sectorul bugetar, cu o parte fixă și una variabilă. Fiecare categorie va avea criterii astfel încât să fie clar cum se face această evaluare a performanței, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.

Leave A Comment

%d bloggers like this: