Fumezi si bei cafea dimineata pe stomacul gol? Iata cum te afecteaza acest obicei

July 21, 2023
55 Views

Fumezi și bei cafea dimineața, chiar pe stomacul gol? Este posibil să nu îți dai seama de unde ai deprins acest obicei total nesănătos. Poate că de la Carrie Bradshaw, personajul principal din Sex and The City căreia, în fiecare dimineață, nu-i lipseau de pe birou scrumiera cu o țigară aprinsă și cafeaua de la Starbucks? Poate ai văzut asta chiar la părinți, în copilărie, și acum, după atât de mult timp, primul lucru pe care faci când te trezești e să mergi la bucătărie, să aprinzi prima țigară, să bagi capsula în espressor sau să pui cafeaua la fiert? Pe cât de îmbietor și familiar sună, pe atât de nocivă e pentru sănătate combinația dintre țigară și cafeaua de dimineață.

Cafeaua, țigara și legătura dintre ele
Dacă este consumată după micul dejun, fără zahăr sau siropuri, cafeaua nu afectează sănătatea, ba chiar are unele beneficii. Poate doar dacă suferi de hipertensiune arterială atunci e mai înțelept să nu bei cafea. În schimb, țigara este dăunătoare de la capătul ei până la filtru, indiferent că ești o persoană relativ sănătoasă sau ai anumite boli.

Mai multe studii au analizat conexiunea dintre cafeaua de dimineață și țigări. Unul dintre studii a demonstrat că mai bine de o treime dintre fumători consumă cafea comparativ cu nefumătorii care consumă cu 15% mai puțin. O altă concluzie este că fumătorii care au renunțat la tutun au continuat să bea cafea în aceeași cantitate.

Un alt studiu a analizat comportamentele mai multor persoane față de substanțe. Trei sferturi dintre pacienții pe care s-au făcut studiile erau fumători și 65% dintre ei băutori de cafea. Studiul demonstrează că cei mai mari băutori de cafea sunt și cei care fumează, în mod obișnuit, mai mult.

Ce îți face mai mult tău, cafeaua sau țigara?
Consumată în cantități mari, cafeaua poate cauza probleme precum creșterea tensiunii arteriale. Același efect îl are și țigara doar că, pe lângă, asta, fumatul îți afectează și plămânii (cele mai afectate organe), dar și inima, gâtul, esofagul, sistemul reproducător etc.

În sarcină, cu atât mai mult trebuie evitată combinația de țigară și cafea dimineața. Dacă țigările, cum spuneam, sunt nocive oricum, despre cafeaua băută în sarcină nu se știe exact dacă este sigură sau nu, de aceea e mai înțelept ca gravidele să nu bea deloc sau să limiteze foarte mult consumul.

Altfel, o cantitate moderată de cafea simplă băută dimineața sau de mai multe ori pe zi nu face rău dacă ești o persoană sănătoasă. Dacă suferi de boală de reflux gastroesofagian, hipertensiune arterială sau boală coronariană, osteoporoză sau anxietate, atunci cafeaua nu este potrivită pentru tine.

Ce se întâmplă atunci când combini cafeaua și țigara?
Pericole cardiovasculare
Atunci când țigara și cafeaua sunt combinate, efectul lor este mult mai puternic comparativ cu atunci când sunt consumate separat. Mai exact, valva aortă devine foarte rigidă. Pentru a evita bolile cardiovasculare, care duc la diverse complicații și pot fi chiar fatale, este important să îți păstrezi arterele cât mai flexibile. Se recomandă, deci, să renunți la combinația de țigări cu cafea dimineața (sau la orice altă oră) și să faci o detoxifiere de cel puțin două ori pe an.

Tulburări gastrice
Dacă le consumi pe stomacul gol, cafeaua și țigările stimulează secreția acidului clorhidric, folosit de corp, în cele mai multe cazuri, pentru a descompune alimentele. În cazul persoanelor care suferă de gastrită, acest efect poate fi simțit foarte repede. Bineînțeles, nici persoanele cu un stomac fără afecțiuni nu sunt scutite. Combinația de cafea și țigări pe stomacul gol poate duce la complicații precum ulcerul, balonarea, inflamarea intestinului și, cel mai grav, cancerul de colon.

Cancer de colon
Cancerul de colon se dezvoltă și din cauza unui stil de viață haotic, mâncat nesănătos, consum de alcool, consum de alimente foarte picante sau foarte acre, din lipsa hidratării corespunzătoare (fiecare persoană are un necesar diferit de apă în funcție de înălțime și greutate, efort fizic depus de-a lungul zilei etc.), din cauza curelor de slăbire (mai ales cele cu o masă pe zi), din lipsa supelor și a ciorbelor, din cauza stresului și sedentarismului și, bineînțeles, după cum am mai spus, din cauza consumului de cafea și țigări pe stomacul gol.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: