Portal care permite depunerea cererilor, înscrisurilor şi plata taxelor de timbru în procesele din justiţie, lansat la nivel naţional

July 12, 2023
119 Views

Consiliul Superior al Magistraturii anunţă luni lansarea portalului naţional care permite depunerea cererilor, înscrisurilor şi plata taxelor de timbru online. CSM le recomandă celor care optează pentru utilizarea acestui portal să nu folosească concomitent şi celelalte instrumente de sesizare a instanţei, pentru a nu încărca în mod nejustificat activitatea instanţelor.
Într-un comunicat dat publicităţii luni, CSM îndeamnă cetăţenii şi profesioniştii din cadrul sistemului judiciar să folosească portalul naţional care permite depunerea cererilor, înscrisurilor şi plata taxelor de timbru online, disponibil la adresa de internet https://registratura.rejust.ro.

Portalul a fost dezvoltat, într-o primă fază, de Curtea de Apel Galaţi, devenind disponibil la nivel naţional şi fiind gratuit.

„Site-ul permite interacţiunea electronică a justiţiabililor şi profesioniştilor dreptului cu instanţele de judecată, oferindu-le acestora posibilitatea de a accesa cu uşurinţă următoarele servicii: depunerea unei cereri de chemare în judecată; declararea unei căi de atac într-un dosar; depunerea înscrisurilor într-un dosar deja existent; plata taxei judiciare de timbru într-un dosar utilizând cardul bancar; eliberarea certificatelor de grefă; eliberarea copiilor legalizate ale hotărârilor judecătoreşti. Posibilitatea de a plăti taxa de timbru utilizând cardul bancar simplifică în mod semnificativ interacţiunea cu instanţa de judecată, această modalitate de plată fiind implementată în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, Asociaţia de Plăţi Electronice din România şi Ghişeul.ro”, se arată în comunicatul CSM, citat de News.ro.

Utilizând formulare electronice din portal, informaţiile sunt transmise către grefierii registratori în mod structurat, facilitându-se înregistrarea cu celeritate a cererilor şi înscrisurilor în sistemele informatice proprii.

CSM le recomandă justiţiabililor care optează pentru utilizarea noului portal să nu folosească, în acelaşi timp, şi celelalte instrumente de sesizare a instanţei, pentru a nu încărca în mod nejustificat activitatea instanţelor.

Leave A Comment

%d bloggers like this: