Cluj-Napoca : UBB va avea un program postuniversitar in Quantum Computing and Communication

July 8, 2023
70 Views

Universitatea “Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca anunţă că va avea, începând cu noul an universitar, un program postuniversitar de Quantum Computing and Communication.

“Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) lansează, începând din toamna acestui an, un program postuniversitar inovativ de Quantum Computing and Communication, un pas important în consolidarea poziţiei sale de centru de excelenţă în domeniul tehnologiilor cuantice din ţară. Prin acest program, UBB va pregăti viitorii specialişti în tehnologii cuantice din România, oferind absolvenţilor o oportunitate unică de a se alătura unei comunităţi academice de elită. Acest nou program nu este unul întâmplător, UBB fiind şi coordonatorul echipei care realizează Strategia naţională pentru comunicaţiile cuantice în România, strategie care urmează să fie finalizată în toamna acestui an. Totodată, UBB este partener în proiectul RONAQCI, proiect care propune dezvoltarea, la nivel naţional, a unei infrastructuri de comunicaţii cuantice cu o lungime de peste 1.500 km. Recent, UBB a inaugurat un centru de educaţie şi cercetare în tehnologii cuantice, UBB Quantum HUB, care îşi va desfăşura activitatea în colaborare cu centrul similar din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti”, se arată într-un comunicat trimis, vineri, de UBB.

Potrivit sursei citate, prin aceste iniţiative, UBB urmăreşte să fie unul dintre liderii în domeniul tehnologiilor cuantice şi se angajează să accelereze dezvoltarea şi implementarea tehnologiilor cuantice revoluţionare. Acest angajament vine şi în contextul în care European Institute of Innovation and Technology (EIT) şi-a stabilit biroul naţional pentru EIT Digital la UBB.

“Prin acest program, ne propunem să formăm specialişti de înaltă calitate, capabili să abordeze provocările şi să valorifice oportunităţile oferite de calculul cuantic. Împreună cu UBB Quantum HUB şi cu implicarea noastră în Strategia naţională pentru comunicaţii cuantice, vom juca un rol crucial în dezvoltarea şi implementarea tehnologiilor cuantice în ţara noastră, integrând acest demers şi cu noile dezvoltări în inteligenţa artificială prin Institutul UBB de Inteligenţă Artificială, Realitate Virtuală şi Robotică”, declară rectorul UBB, prof. dr. Daniel David.

…..

Pentru mai multe informaţii despre programul postuniversitar şi despre procesul de admitere, vă invităm să accesaţi link-ul http://www.csubbcluj.ro/quantum/”, se mai arată în comunicatul UBB.

Leave A Comment

%d bloggers like this: