Tinerii consideră independenţa financiară ca pe un obiectiv crucial, 85% dintre respondenţi afirmând că este un aspect de importanţă majoră pentru ei iar trei sferturi dintre aceştia (75%) declarând că sunt dispuşi să economisească o parte substanţială din salariul lor pentru a construi surse de venit pasive.
Potrivit unui chestionar privind independenţa financiară a tinerilor, publicat de Asociaţia CFA România, referitor la nivelul de educaţie financiară, 41% din respondenţi se consideră bine sau foarte bine pregătiţi. Cu toate acestea, 59% recunosc că au cunoştinţe financiare limitate sau de bază, aceasta indicând o oportunitate importantă de a creşte gradul de educaţie financiară în rândul tinerilor.
Pe partea de generare a veniturilor, 57% dintre respondenţi sunt interesaţi să obţină venituri atât din salariul lor, cât şi din surse pasive, cum ar fi investiţiile în acţiuni, dividende sau chirii. Un semn pozitiv este faptul că 75% dintre respondenţi îşi analizează şi planifică periodic bugetul de venituri şi cheltuieli, arătând un comportament financiar responsabil.
Când li s-a cerut să imagineze cum ar gestiona o sumă de 100.000 euro, 56% dintre tineri ar alege să investească toată suma. O altă treime ar opta pentru o strategie diversificată, achiziţionând active tangibile precum o casă sau o maşină şi investind restul sumei, arată sursa citată.
…..