Drepturile omului şi demnitatea umană reprezintă elemente cheie pentru construcţia unor societăţi caracterizate de libertate, democraţie, solidaritate, a afirmat, duminică, preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia primirii Premiului Franz Werfel pentru Drepturile Omului pentru anul 2023, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la la Biserica Sf. Paul din Frankfurt pe Main.
“Drepturile omului ÅŸi demnitatea umană reprezintă elemente-cheie pentru un angajament real ÅŸi de substanţă al cetăţenilor la construcÅ£ia unor societăţi caracterizate de libertate, democraÅ£ie, solidaritate, capabile să reziste în faÅ£a resuscitării naÅ£ionalismelor revizioniste”, a spus Iohannis.
Åžeful statului a arătat că “pentru România, persoanele aparÅ£inând minorităţilor naÅ£ionale reprezintă nu doar un bogat patrimoniu cultural ÅŸi uman, ci ÅŸi o reală valoare adăugată pentru întreaga societate”.
“Istoria are în acelaÅŸi timp o funcÅ£ie pedagogică ÅŸi una morală. CunoaÅŸterea istoriei, a tradiÅ£iilor ÅŸi a culturii grupurilor etnice care trăiesc printre ÅŸi alături de noi este primul pas spre înÅ£elegerea ÅŸi respectul pentru identitatea celorlalÅ£i, iar prin acestea spre o convieÅ£uire armonioasă. Poporul român are o tradiÅ£ie îndelungată de convieÅ£uire în toleranţă ÅŸi armonie cu toate minorităţile naÅ£ionale, aspect pe care pot să-l certific personal, fiind membru al unei astfel de minorităţi”, a spus Iohannis.
El a accentuat că “România a dezvoltat în ultimii ani un sistem echilibrat de instrumente legislative ÅŸi instituÅ£ionale apte să prevină ÅŸi să sancÅ£ioneze intoleranÅ£a”.
“Pentru România, protecÅ£ia drepturilor persoanelor aparÅ£inând minorităţilor naÅ£ionale este de importanţă deosebită. Minorităţile au contribuit la diversitatea culturală ÅŸi la modernizarea României, ÅŸi astfel ÅŸi la integrarea în europeană ÅŸi euroatlantică. Germanii din România, precum saÅŸii transilvăneni, ÅŸvabii bănăţeni ÅŸi sătmăreni, Å£ipÅ£erii sau germanii bucovineni, reprezintă o punte importantă între ţările noastre”, a spus preÅŸedintele.
Iohannis a adăugat că “în contextul internaÅ£ional actual, buna înÅ£elegere interetnică, interculturalitatea ÅŸi solidaritatea sunt mai importante decât oricând”.
……