Proiect adoptat de Parlament: Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripții și simboluri

June 1, 2023
159 Views

Camera Deputaţilor a adoptat decizional un proiect de lege care prevede interzicerea adăugării de inscripții și simboluri pe drapelul României, în afară de cele aprobate prin lege sau prin regulamentele militare.
Proiectul a fost adoptat de deputați cu 207 voturi „pentru”, 26 „împotrivă”, iar alți 30 de deputați s-au abținut de la vot.

Proiectul modifică şi completează Legea nr.75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

„Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare”, prevede proiectul.

„În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul modifică şi completează Normele privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.157/2001”, mai arată proiectul de lege.

Proiectul mai prevede că „în locurile 10 care se arboreaza drapelul Romaniei pot fi arborate și drapelul Uniunii Europene și cel al NATO”.

De asemenea, este modificat și articolul 21 astfel: ,,pe toata durata intonării imnului naăional asistenta va intona imnul sau va pastra tacerea”.

În forma prezentă a Legii, articolul prevede că „la ceremoniile de arborare a drapelului, precum şi la intonarea imnului naţional, cu prilejul solemnităţilor, asistenţa va sta în picioare, bărbaţii se vor descoperi, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare”.

Inițiativa legislativă a fost adoptată de senatori în 2021, fiind inițiată de 29 de senatori PNL.

La acel moment, într-un punct de vedere, Guvernul României a arătat că „pentru conformarea comportamentului persoanelor la o anumita conduita este necesar ca norma juridica sa stabileasca și consecintele ce decurg din nerespectarea dispozitiei normei respective in imprejurarile stabilite de ipoteza ei, precum și eventualele masuri pe care autoritatile competente le pot lua impotriva subiectului de drept care a incalcat norma”.

„Adoptarea unei norme fără respectarea structurii sale tripartite (ipoteza, dispozitie și sanctiune) ar fi lipsita de claritate și previzibilitate, context in care, se pot crea premisele incalcării art. 1 alin.(5) din Constituție”, a mai arătat Executivul invocând caracterul previzibil al legii cerută într-o decizie a CCR.

Leave A Comment