Suferi de reflux gastroesofagian? Solutii pe care le poti incerca

May 30, 2023
412 Views

Dintre numeroasele afecțiuni ale tractului digestiv, refluxul gastroesofagian este cea mai frecventă, având implicații atât asupra stării fizice, cât și asupra stării psihice a pacientului. Ca orice altă afecțiune cronică, refluxul gastroesofagian trebuie ținut sub control toată viața. Doar așa, dacă ai fost diagnosticat cu această boală, te vei putea bucura de o existență normală și fără temutele arsuri la stomac.

Cum recunoști refluxul gastroesofagian?

Pe lângă arsurile la stomac, care pot să apară și după masă sau când stai în poziția culcat, refluxul gastroesofagian se manifestă și prin:
– senzația de gust acru sau acid în gură;
– salivare excesivă;
– durere la înghițire;
– tuse seacă;
– răgușeală;
– senzație de corp străin în gât.

Un pacient cu reflux gastroesofagian se poate trezi brusc cu senzația de sufocare, mai intens resimțită noaptea, în poziția orizontală, prin instalarea unui laringospasm sau când o cantitate de acid din stomac și uneori bucăți de mâncare ajung în zona din spatele gâtului provocand tuse și senzație de sufocare.

Există temeri legate și de somnul mult mai prost în cazul pacienților cu reflux, care duc la afectarea sănătății în general și pe alte paliere, dar și afectarea stării de dispoziție. Refluxul de acid este mai accentuat noaptea din trei motive. În primul rând, concentrația de acid din stomac este mai mare noaptea. În al doilea rând, în poziția culcat, este mai ușor ca acidul să refuleze și să rămână în esofag. Ziua, stând mai mult în picioare, gravitația ajută ca acidul să rămână mai degrabă în stomac. În al treilea rând, în timp ce dormim, nu înghițim atât de des și puternic.

Refluxul de acid poate contribui uneori la sinuzită! Adică, acidul poate călători până la nas și sinusuri (de exemplu, în timp ce adormi), iar acest acid poate inflama mucoasa nasului și sinusurilor. Această problemă este mai frecventă la copii, dar poate fi observată și la adulți.

Soluții pe care le poți încerca în refluxul gastroesofagian
Mai jos sunt și câteva sfaturi importante pentru a ne asigura un somn mai bun și pentru a evita aspirarea conținutului gastric în căile respiratorii. Ca medicație, se recomandă în principal inhibitori ai pompei de protoni, de tipul ozepromazol sau pentaprazol, de preferat înainte de culcare sau cum vă indică medicul gastroenterolog. Aceste medicamente acționează blocând etapa finală a producției de acid în stomac.

Pentru simptomele de reflux care apar frecvent, inhibitorii pompei de protoni sunt cel mai eficient tratament medical. Aceste medicamente sunt sigure și au puține efecte secundare. Cu toate acestea, poate exista un risc crescut de anumite efecte secundare cu doze mari sau în urma utilizării pe termen lung (peste un an). De aceea, ar trebui să discuți și acest aspect cu medicul. În cazul în care ești diagnosticat cu boala de reflux gastroesofagian, trebuie să eviți cinele bogate în produsele pe care nu le poți digera în mod corespunzător și să ții cont de câteva recomandări:

Respectă orele de masă și adoptă un program alimentar format din 3 mese principale și 2 gustări, într-o atmosferă relaxantă, calmă. Mestecă foarte bine mâncarea și încearcă să nu mănânci în timp ce-ți citești emailurile sau când privești emisiunea preferată.

Renunță la obiceiul de a bea lichide în timpul mesei. Acestea trebuie consumate în cantități mici, pe tot parcursul zilei.
O altă recomandare de care trebuie să ții cont este să eviți alimentele dulci, fierbinți, acre, condimentate, dar și afumăturile, grăsimile și toate alimentele procesate.

Ca să previi durerile de stomac, ia cina cu 2-3 ore înainte de somn.

Încearcă să dormi cu capul mai ridicat, pe o pernă în plus, pătrată, sau ridică patul cu 15 grade. Evită să dormi pe burtă sau complet la orizontală – pentru a evita instalarea laringospasmului sau bronhospasmului din timpul somnului. Unii oameni își pot pierde cunoștința în timpul acestor episoade, de aceea prin aceste măsuri de ridicare a capului și trunchiului fie se previn, fie sunt mai ușor de eliberat căile respiratorii în cazul unui laringospasm asociat refluxului

…..

Leave A Comment