Guvern : Angajatii institutiilor publice pot exercita concomitent cel mult doua mandate de membru al CA

May 15, 2023
190 Views

Guvernul a stabilit, vineri, prin ordonanţa de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare, că angajaţii din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de subordonare şi de finanţare, pot exercita concomitent cel mult două mandate de membru al consiliului de administraţie şi/ sau de membru al consiliului de supraveghere în întreprinderi publice.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, persoanele numite ca membri în mai mult de două consilii de administraţie şi/sau de supraveghere la întreprinderile publice îşi vor exercita opţiunea.

O altă măsură cuprinsă în actul normativ aprobat de Executiv prevede că “în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prin derogare de la prevederile alineat (5) şi alineat (7) ale articolului 374 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele şi durata activităţii desfăşurate în regim de telemuncă se stabilesc de către conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, nemaifiind necesar acordul angajaţilor”.

Prin aceeaşi ordonanţă de urgenţă, Executivul a fixat unele limite lunare de cheltuieli la nivelul administraţiei şi derogarea de la aceste limite doar prin memorandum aprobat de către Guvern.

“Sumele reţinute, în proporţie de 10% în bugetul de stat, în bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul asigurărilor pentru şomaj se anulează cu ocazia primei rectificări bugetare, cu excepţia cheltuielilor de investiţii, a cheltuielilor cu stocurile rezervă de stat şi de mobilizare şi cheltuielilor aferente despăgubirilor civile”, conform aceluiaşi comunicat. AGERPRES

Leave A Comment