Parlamentarii europeni au votat joi un prim pas crucial pentru reglementarea la nivelul UE a ChatGPT și a altor sisteme de inteligență artificială pe care Bruxelles-ul speră să le pună în aplicare rapid, potrivit agenției AFP.
Deputații europeni din comisiile parlamentare pentru libertăți civile și pentru protecția consumatorilor au votat cu o majoritate covârșitoare o poziție prin care se solicită limitarea modului în care IA poate fi utilizată în Europa, încurajând în același timp inovația în acest sector.
Textul urmează să fie supus adoptării în plenul Parlamentului luna viitoare, înainte de negocierile cu statele membre ale UE pentru o lege finală.
Deputații europeni vor să se asigure că sistemele de inteligență artificială sunt supravegheate de oameni, sunt sigure, transparente, trasabile, nediscriminatorii și ecologice. De asemenea, ei doresc să aibă o definiție uniformă pentru IA, concepută pentru a fi neutră din punct de vedere tehnologic, astfel încât să se poată aplica sistemelor de IA de astăzi și de mâine, potrivit unui comunicat al PE.
Abordarea bazată pe riscuri a IA – Practici interzise în materie de IA
Normele urmează o abordare bazată pe riscuri și stabilesc obligații pentru furnizori și utilizatori în funcție de nivelul de risc pe care IA îl poate genera. Sistemele de inteligență artificială care prezintă un nivel inacceptabil de risc pentru siguranța persoanelor vor fi strict interzise, inclusiv sistemele care utilizează tehnici subliminale sau de manipulare intenționată, care exploatează vulnerabilitățile persoanelor sau care sunt utilizate pentru scoruri sociale (clasificarea persoanelor pe baza comportamentului lor social, a statutului socio-economic, a caracteristicilor personale).
Deputații europeni au modificat substanțial lista pentru a include interdicții privind utilizarea intruzivă și discriminatorie a sistemelor de inteligență artificială, cum ar fi:
-Sisteme de identificare biometrică la distanță „în timp real” în spații accesibile publicului;
-Sisteme de identificare biometrică la distanță , cu singura excepție a aplicării legii pentru urmărirea penală a infracțiunilor grave și numai după autorizare judiciară;
-Sistemele de clasificare biometrică care utilizează caracteristici sensibile (de exemplu, sex, rasă, etnie, statut de cetățean, religie, orientare politică);
…..