“Pig butchering”- o noua amenintare cibernetica in crestere (Eset)

May 2, 2023
206 Views

Veniturile obţinute la nivel global de către infractorii cibernetici de pe urma înşelătoriilor de tip “Pig butchering” au ajuns la 429 de milioane de dolari, în 2021, iar situaţia a devenit atât de gravă încât Uniunea Europeană (UE) şi SUA au început demarat investigaţii extinse şi urmărirea penală a persoanelor suspectate de acestor escrocherii, se menţionează într-un articol de specialitate, publicat pe blogul din România al producătorului de soluţii antivirus, Eset.

Potrivit sursei citate, tehnica “Pig butchering” se bazează pe o combinaţie de aplicaţii, site-uri web, găzduire web şi oameni (în tot mai multe cazuri, victime ale traficului de persoane) pentru a construi o relaţie de încredere cu o persoană aleatorie pe o perioadă de săptămâni sau luni, adesea sub pretextul unui interes romantic.

“Ca atare, această escrocherie nu este un gen cu totul nou de fraudă, deoarece împrumută din tehnicile unor tipuri de fraudă deja testate şi de succes, cum ar fi cea romantică, şi are ca finalitate convingerea victimei de a transfera bunuri sau sume de bani către răufăcători. Discuţia în întregime online se poate îndrepta, în cele din urmă, către prezentarea unor oportunităţi de investiţii, care implică de obicei criptomonede, de pe urma cărora escrocul susţine că a câştigat profituri uriaşe. Victima este invitată să participe şi deseori chiar ajunge să facă acest lucru, determinată poate şi de teama de a nu pierde următoarea mare oportunitate. Abordarea nu ridică suspiciuni, deoarece vine de la cineva de încredere, iar scenariul în care cineva care a avut profituri substanţiale după ce s-a implicat în investiţiile cu criptomonede este deja un lucru obişnuit”, explică expertul Eset, Mark Szabo.

În multe cazuri, aceste scheme pot începe adesea cu ceva inofensiv precum un mesaj aparent transmis “din greşeală”, care în realitate poate conţine malware sau linkuri către pagini web sau aplicaţii false, avertizează specialistul.

……

Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări. AGERPRES

Leave A Comment