Exmatricularea elevilor, reintrodusă în legea Educației. În ce situații va putea fi exmatriculat un elev

April 24, 2023
120 Views

Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor a decis, vineri, printr-un amendament introdus la dezbaterea proiectului legii învăţământului preuniversitar, ca elevii din învăţământul obligatoriu să poată fi exmatriculaţi în situaţii grave. Proiectul propus de guvern prevedea interzicerea exmatriculării preşcolarilor şi elevilor.

Amendamentul adus de PSD, PNL şi minorităţi și aprobat în comisie prevede:

„Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învăţământului obligatoriu poate fi realizată numai în situaţii grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spaţiul şcolar, în vederea protejării dreptului la educaţie al celorlalţi beneficiari primari.
Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare şi contestaţie.”

Deputaţii din Comisia de învăţământ au aprobat, cu acordul ministrului Educaţiei, Ligia Deca, mai multe amendamente, cele mai multe propuse de PSD, scrie Agerpres.

Unul dintre amendamentele acceptate prevede modificarea numărului minim de elevi şi preşcolari de la care se organizează şi funcţionează unităţile de învăţământ.

În sens sens, la propunerea PSD, grădiniţele şi creşele vor putea funcţiona cu un număr minim de 140 de preşcolari şi/sau antepreşcolari, faţă de 150, cât se propune în proiectul Guvernului, iar unităţile de învăţământ postliceal vor putea funcţiona cu un număr minim de 100 de elevi.

Totodată, potrivit textelor propuse de guvern, unităţile de învăţământ vor putea funcţiona cu minimum 300 elevi, cele de învăţământ liceal şi tehnologic dual, cu minimum 80 elevi şi 50 de elevi în cazul unităţilor de învăţământ special.

Deputaţii din Comisia de învăţământ au început, joi, dezbaterile pe amendamentele depuse la acest proiectele de legi ale educației.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: