Cum tratezi hipertensiunea fără medicamente. Sfatul medicului

April 24, 2023
159 Views

În ţara noastră, peste 7 milioane de persoane au hipertensiune, o condiție medicală adesea fără simptome, dar cu efecte negative asupra unor organe precum inima, rinichii și creierul. Este bine de știut că tensiunea arterială poate fi ținută sub control printr-un stil de viață echilibrat, care include mișcarea, dieta săracă în sare şi somnul suficient.

Tensiunea arterială defineşte presiunea pe care sângele o exercită asupra pereților vaselor de sânge. Unitatea de măsură folosită este milimetru coloană de mercur (mmHg). Primul număr (valoarea mare) este tensiunea sistolică, care arată presiunea când sângele este pompat în artere, iar cel de-al doilea număr (valoarea mică) este tensiunea diastolică, aceasta indicând presiunea când inima se relaxează.

Tensiunea arterială normală în cazul unui adult este considerată 120/80 mmHg.

De ce apare hipertensiunea
Specialiştii vorbesc despre hipertensiune primară şi secundară. În primul caz, este vorba despre hipertensiunea fără o cauză anume, care se dezvoltă treptat, de-a lungul anilor. Cea secundară este cauzată de factori precum sindromul de apnee obstructivă în somn, de bolile renale sau tiroidiene, de defecte congenitale ale vaselor de sânge, de administrarea unor medicamente precum descongestionantele, calmantele şi contraceptivele orale.

Alţi factori de risc ai hipertensiunii arteriale sunt: vârsta (probabilitatea de apariţie este mai mare pe măsura înaintării în vârstă), cazurile de hipertensiune în familie, la rudele de gradul I, sedentarismul, obezitatea, fumatul, stresul şi consumul prea mare de sare şi aport scăzut de potasiu în dietă.

În cele mai multe cazuri, nu are simptome
Adesea, hipertensiune arterială nu are simptome. În cazul în care tensiunea creşte brusc (salturi hipertensive), poate să apară o stare generală de rău. De asemenea, creșterea tensiunii poate fi însoțită de durere de cap (mai ales dimineața), de amețeli, tulburări de vedere (persoana are senzația că vede musculițe) și de țiuit în urechi. Oboseala, nevoia frecventă de a urina, palpitațiile și sângerarea nazală sunt alte simptome sugestive pentru hipertensiunea arterială.

Ce complicaţii poate avea
În cazul în care hipertensiunea este necontrolată, pot să apară numeroase complicaţii cu potenţial grav. Printre acestea, se numără: ateroscleroza (îngroşarea pereţilor arterelor, din cauza depunerilor de grăsimi sau colesterol), anevrismul, criza cardiacă, sindromul metabolic, problemele de memorie sau demenţa.

Cum poate fi ţinută sub control fără a apela la medicamente
Dr. Soysaler Cezara-Andreea, medic specialist medicină internă, ne spune care sunt soluțiile la care putem apela pentru a ține în echilibru tensiunea arterială.

Acupresura

Unele studii au arată că aplicarea presiunii asupra unor anumite puncte ale corpului poate avea un efect de scădere a tensiunii arteriale.

Punctul Taichong este situat pe laba piciorului, între degetul mare și al doilea deget. Se aplică presiune în această depresiune, chiar înaintea celor 2 oase ale piciorului. Cercetătorii au observant că presiunea asupra acestui punct Taichong poate reduce tensiunea arterială sistolică şi cu 15 mmHg și tensiunea arterială diastolică cu 4 mmHg.

Plimbările scurte

Una din cele mai bune metode de îmbunătățire a sănătății cardiovasculare o reprezintă mișcarea. O plimbare de cel puțin 10 minute pe zi este suficientă pentru scăderea tensiunii arteriale.

Sucul de sfeclă roșie și sucul de mere

Una din metodele prin care se poate reduce tensiunea arterială este consumul de suc de sfeclă și suc de mere. Un studiu a arătat că băutura care conține suc de sfeclă și de mere are efecte pozitive și rapide asupra scăderii tensiunii arteriale.

Sucul de rodie

Consumul a 150 ml de suc de rodie duce la scăderea tensiunii arteriale, iar reducerea acesteoa are loc în decurs de 4-6 ore.

Acupunctura

…..

Leave A Comment