Circa 75% dintre romani vor avea mese de Paste mai putin imbelsugate anul acesta (studiu)

April 15, 2023
234 Views

Masa de Paşte va fi mai puţin îmbelşugată pentru 75% dintre români, iar 83% dintre aceştia declară că vor petrece sărbătorile Pascale acasă, în familie, procent asemănător celui înregistrat în 2019, conform studiului realizat de Reveal Marketing Research.

Studiul şi-a propus să afle mai multe detalii despre cum se pregătesc românii în aşteptarea sărbătorilor de Paşte şi în ce măsură comportamentele şi nevoile acestora s-au schimbat comparativ cu studiul similar desfăşurat în 2019.

Totodată, 24% dintre respondenţi menţionează că se vor duce în vizită la rude, iar 11% că vor călători, în ţară sau în străinătate.

“Observăm că tradiţia se păstrează, cei mai mulţi dintre români urmând să îşi petreacă Paştele în familie, cu partenera/ul de viaţă (71%), copiii (52%) sau părinţii (49%). Petrecerea sărbătorii împreună cu grupul de prieteni este menţionată într-o mai mare măsură de cei tineri cu vârste cuprinse între 18-24 ani (37% vs. 24% total eşantion). Dacă ne referim la românii angajaţi (72%), descoperim că jumătate dintre aceştia (48%) vor beneficia de o vacanţă prelungită de Paşte, cu o medie de 3 zile libere suplimentare, pe lângă cele legale”, susţin autorii studiului.

În ceea ce priveşte interesul pentru tradiţii şi obiceiuri de Paşte, 78% dintre români intenţionează să meargă la slujba de Înviere, iar 45% obişnuiesc să postească.

Dacă în 2019, procentul celor care voiau să meargă la biserică în noaptea de Înviere era de 83%, anul acesta 76% şi-au manifestat această intenţie, într-o manieră semnificativ mai mare femeile comparativ cu bărbaţii (81% vs. 72%)

Conform datelor studiului, 45% dintre români ţin post înainte de sărbătorile Pascale – 19% dintre aceştia postesc în Săptămâna Mare, 16% postesc doar miercurea şi vinerea, iar 10% ţin tot postul.

În toiul pregătirilor de Paşte, 64% dintre români intenţionează să cumpere cadouri celor dragi, înregistrându-se o descreştere semnificativă faţă de anul 2019, când 8 din 10 şi-au manifestat această dorinţă.

În topul celor care vor primi cadouri anul acesta regăsim copiii (64%), partenera/ul de viaţă (61%) şi părinţii (40%). În cazul cadourilor pentru părinţi se înregistrează o descreştere semnificativă de 11% faţă de aprilie 2019.

Generaţia Z (18-24 ani) obişnuieşte într-o măsură semnificativ mai mare să ofere cadouri părinţilor (70%) sau prietenilor (48% vs. 22% total eşantion), în timp ce persoanele mature de peste 45 ani oferă într-o mai mare măsură cadouri copiilor (76%).

Planificarea bugetului de Paşte: mese mai puţin îmbelşugate anul acesta pentru 75% dintre români

…..

Leave A Comment