ANAF si APERO au lansat campania “Accepta plata cu cardul”

April 13, 2023
57 Views

Campania ”Acceptă plata cu cardul” a fost lansată marţi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Asociaţia de Plăţi Electronice din România (APERO), în cadrul unei conferinţe de presă.

“Lansăm o campanie de informare promovată sub sloganul: Acceptă plata cu cardul!” Campania se va desfăşura pe canale de informare ale ANAF-ului, inclusiv în sediile ANAF. Vom folosi şi canalele pe care le are APERO. (…) Toată lumea trebuie să înţeleagă că principalul beneficiar este clientul. Foarte mulţi oameni vor să meargă să plătească cu cardul. Este mult mai sigur, mult mai rapid, nu mai umbli cu banii, nu există riscuri, Doamne fereşte, să fii jefuit sau altceva. În acelaşi timp, au de câştigat şi întreprinderile mici şi mijlocii pentru că riscă să îşi piardă clienţii. Posibili cumpărători pot migra către alte magazine, alte baruri, restaurante, unde este acceptată această plată cu cardul, lăsând la o parte obligaţia legală care este stabilită prin această lege (legea 370/2022, n.r.) care spune foarte clar că, dacă ai vânzări anuale de peste 50.000 de lei, trebuie să accepţi plata cu cardul, iar amenzile care se dau sunt destul de mari, între 20.000 de lei şi 50.000 lei”, a declarat Ovidiu Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Totodată, el a subliniat că plata cu cardul contribuie la reducerea evaziunii şi fraudei fiscale.

“O să vedeţi că, probabil, vor exista şi reacţii cumva adverse la asemenea campanie. Există deja în spaţiul virtual, cel puţin, adepţi ai teoriilor conspiraţioniste că, dacă plăteşti cu cardul, guvernele mondiale vor să te controleze. Este o prostie incredibilă. Toţi vrem să fim la nivelul ţărilor dezvoltate, la mecanisme pe care le aplica ei, unde cash-ul aproape că nu mai circulă. Ne ajută şi pe noi, ca ANAF, ca toate plăţile să fie făcute prin instrumente moderne de plăţi, ca să fie redusă evaziunea fiscală şi frauda fiscală. În primul rând, cel care are cel mai mult de câştigat este consumatorul final şi agentul economic, pentru că răspunde solicitării pe care o are, iar consumatorul poate să-şi plătească serviciile şi bunurile pe care le achiziţionează prin aceste instrumente moderne de plată – şi este normal să fie aşa”, a adăugat preşedintele ANAF.

El a subliniat că, potrivit legii 370/2022, începând cu 1 ianuarie 2023, societăţile care realizează vânzări în numerar de peste 50.000 de lei anual au obligaţia să accepte plata cu cardul sau cu alte mijloace moderne de plată. AGERPRES

Leave A Comment

%d bloggers like this: