Eurobarometru : Costul de trai, sanatatea si educatia, pe primele locuri in preocuparile romanilor

April 5, 2023
205 Views

După doi ani de pandemie şi unul de război în imediata vecinătate, românii pun pe primul loc în preocupările lor creşterea preţurilor, inflaţia şi costul de trai, atât în ce priveşte situaţia personală (51%), cât şi opinia cu privire la situaţia naţională (53%) şi cea de la nivel european (30%), arată rezultatele sondajului Eurobarometru standard publicat luni de Comisia Europeană.

Pe plan personal şi naţional, situaţia financiară proprie (22%) şi cea economică a ţării (29%) se clasează pe locul doi, urmate de sănătate (17%, atât la nivel personal, cât şi naţional). În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, românii clasează situaţia internaţională pe locul doi ca preocupare (28%), urmată de resursele de energie (19%).

Majoritatea românilor consideră că propria situaţie financiară/economică va stagna (40%) sau chiar se va înrăutăţi (36%) în următorul an, percepţie ce se extinde şi la nivel naţional (31 şi, respectiv, 41%) şi european (32 şi, respectiv, 34%).

Românii sunt mulţumiţi de modul în care Uniunea Europeană a gestionat răspunsul la invazia rusă din Ucraina (58%) şi sunt în favoarea impunerii de sancţiuni Rusiei (67%), interzicerii anumitor instituţii mass-media ruse în UE (61%), finanţării achiziţiei de echipamente militare pentru Ucraina (55%), furnizării de ajutor umanitar celor afectaţi de război (71%) sau primirii în Uniune a refugiaţilor ucraineni (72%). Ei consideră că invazia rusă reprezintă o ameninţare la adresa securităţii atât a Uniunii Europene (69%), cât şi a propriei ţări (71%). De asemenea, ei apreciază că războiul are impact atât asupra propriei situaţii financiare (66%, cât şi asupra situaţiei economice naţionale (69%).

……

Leave A Comment

%d bloggers like this: