Săptămâna Protecției Civile – un maraton de informare privind modul de acțiune la dezastre. Miercuri vor fi testate din nou sistemele de alarmare

February 27, 2023
95 Views

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă începe o acțiune maraton în ţară, pentru informarea populației privind modul de acțiune în caz de dezastre. Oamenii trebuie să ştie cum să se pregătească, dar şi cum să reacţioneze în timpul unei calamităţi, iar acest lucru este posibil doar prin informare şi exerciţii, a subliniat şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Caravana “Fii pregătit” este azi şi mîine în faţa Ministerului de Interne şi urmează să plece în mai multe oraşe din ţară.

Platforma fiipregătit.ro, dar şi aplicaţia DSU conţin toate informaţiile privind modul de acțiune în caz de dezastru, dar și despre intervenții de prim ajutor sau despre ce trebuie să conţină trusa de urgenţă.

Anul acesta, pentru a marca Ziua Naţională a Protecţiei Civile, pe 28 februarie, şi Ziua Internaţională a Protecţiei Civile, pe 1 martie, s-a decis organizarea unei săptămâni de evenimente care să permită specialiştilor din domeniu să comunice cu oamenii despre riscuri.

“Şi, mai ales, cum să acţioneze şi cum să se pregătească. (…) Noi, când vorbim cu oamenii despre riscuri, nu vrem să îi panicăm, noi vrem să îi pregătim. Dorinţa noastră este să ajungem la un nivel de rezilienţă ridicat. Ce înseamnă rezilienţă pentru omul de rând? Înseamnă ca o situaţie de urgenţă să nu te afecteze mai mult decât pentru o perioadă foarte scurtă şi să poţi să revii la viaţa normală, iar, în timpul situaţiei de urgenţă, să nu devii vulnerabil şi să ai ce îţi trebuie ca să poţi să faci faţă situaţiei respective”, a declarat Raed Arafat.

În programul “Săptămânii Protecţiei Civile” se regăsesc şi lecţii de prim-ajutor, în cadrul cărora paramedicii şi voluntarii SMURD vor demonstra modul în care se administrează manevrele salvatoare.

Tot în săptămâna dedicată protecţiei civile se va derula “Maratonul resuscitării”, eveniment public organizat sub forma unui curs de prim-ajutor de dimensiuni crescute, în cadrul căruia zeci de medici, pompieri paramedici, asistenţi, formatori şi voluntari ai Fundaţiei pentru SMURD îi vor învăţa pe doritori măsurile de prim ajutor în cazul unui stop cardio-respirator. Evenimentul va avea loc pe 4 martie, între orele 12,00 şi 22,00 la Park Lake din Bucureşti.

În colaborare cu Institutul pentru Fizica Pământului, în zilele de 4 şi 5 martie se va desfăşura Turul ghidat “Bucureştii şi cutremurele”, având ca punct de plecare Piaţa Universităţii (statuia lui Ion Heliade Rădulescu).

Caravana SMURD “Fii pregătit” care cuprinde instruiri privind tehnicile de acordare de prim-ajutor medical în situaţii de urgenţă, precum şi măsurile şi modul de comportare specifice tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă are programate sesiuni de comunicare, astfel: pe 25 şi 26 februarie la Bucureşti (parcarea sediului MAI); pe 27 februarie – Buzău; pe 28 februarie – Vrancea; pe 1 martie – Bacău; pe 2 martie – Neamţ; pe 3 martie – Iaşi; pe 4 martie – Suceava.

Leave A Comment

%d bloggers like this: