O mare parte din teritoriul României este poziționat geografic în zone cu activitate seismică. Prin urmare, primul pas este să înțelegi ce risc seismic există în regiunea în care vrei să cumperi sau să închiriezi o locuință, scrie Daniel Popescu pe site-ul Patrupereți.ro.
Zonarea seismică a teritoriului României are la bază un cod de proiectare seismică realizat de specialiști pentru Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Dacă ai extrem de mult timp liber la dispoziție, găsești aici partea despre proiectarea clădirilor (un document de aproape 1.000 de pagini) și aici partea despre evaluarea seismică a clădirilor existente (vreo 500 de pagini).
Pe baza acestor date, Centrul de Cercetare pentru Evaluarea Riscului Seismic de la Universitatea Tehnică de Construcții București a realizat o hartă în Google Maps în care a scos în evidență principalele zone seismice din România, în funcție de valorile maxime ale acceleraţiei terenului în timpul unui cutremur. Este un indicator cu valori cuprinse între 0,1 și 0,4, unde 0,1 reprezintă cel mai mic risc seismic, iar 0,4 cel mai mare risc seismic.
Pentru evaluări mai precise, vezi această hartă pe Google Maps, pentru că acolo poți face zoom-in până la nivel de stradă.