Care este secretul fericirii, conform celui mai lung studiu făcut la Harvard

February 23, 2023
83 Views

Contrar a tot ceea ce știam până acum, nu cariera, banii, activitatea fizică ori dietele sănătoase ne fac fericiți. Respectul reciproc, sprijinul și comunicarea eficientă cu oamenii din jurul nostru, pe scurt relațiile sociale sănătoase, ne asigură o viață fericită și lungă, arată cel mai lung studiu despre fericire realizat de cercetători de la Harvard.

În 1938, cercetători de la Harvard au adunat dosarele medicale a 724 de persoane din mai multe părți ale lumii și au pornit un studiu despre fericire care s-a întins pe 85 de ani. Participanților la acest cel mai longeviv studiu care a fost făcut vreodată le-au fost puse întrebări despre viața lor din doi în doi ani.

Rezultatele studiului, publicate recent, demonstrează că fericirea nu ține nici de bani, nici de carieră, nici măcar de stilul sănătos de viață pe care îl ducem. Fericirea, ca și longevitatea, țin de sănătatea relațiilor pe care le avem cu ceilalți – membrii familiei, prietenii, colegii, oamenii din jurul nostru. Oamenii conectați din punct de vedere social cu familia, prietenii, comunitatea sunt mai fericiți, mai sănătoși și trăiesc mai mult.

La polul opus, cei singuri, care se izolează de ceilalți, sunt nefericiți și trăiesc mai puțin. Singurătatea se dovedește a fi toxică. Nu ne face bine să trăim izolați.

Secretul pentru a începe o viață fericită este „fitness-ul social“
Adevărul este că relațiile ne afectează fizic. A avea relații de prietenie ori intime nu e suficient. Nu e suficient să ai prieteni. E important să știi cât de mult te poți baza pe ei, cât de bine te simți în compania lor, cât sprijin îți oferă aceste relații. O iubire toxică sau o căsătorie plină de conflicte pot fi nocive pentru sănătatea noastră, mai nocive decât ieșirea din astfel de relații. Studiul despre fericire a demonstrat că persoanele care eliminau stresul și relațiile toxice nu doar că legau relații sănătoase cu cei din jur, dar deveneau persoane mai bune, interacționau mai ușor cu ceilalți și trăiau mai mult. Viața noastră socială este un sistem viu în continuă schimbare și, uneori, este nevoie de antrenament pentru a trăi o viață împlinită. Pentru a ne asigura că relațiile noastre sociale sunt sănătoase și echilibrate, fitness-ul social este cheia.

Ce este „fitness-ul social“
Fitness-ul social este gradul în care evaluezi, construiești și optimizezi relațiile și interacțiunile pe care le ai cu ceilalți. Relațiile sănătoase sunt caracterizate de respect reciproc, sprijin și comunicare eficientă. Sănătatea relațiilor tale și nivelul tău de implicare în acele relații influențează toate celelalte aspecte ale bunăstării tale – de la cât de mult dormi, la alegerile alimentare pe care le faci, la modul în care te recuperezi după boală, stres și traumă.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: