Elevii Bakery School au câștigat locul 1 la Olimpiada WorldSkills de Cofetărie și Brutărie

Elevii Bakery School au câștigat locul 1 la Olimpiada WorldSkills de Cofetărie și Brutărie, la ambele specializări. Echipa Bakery School formată din Cătălina Neagu și Corina Stoican (clasa a XI-a) a luat locul 1 la specializarea Cofetărie. Locul 2 a fost câștigat tot de elevi ai Bakery School, cu echipa formată din Andreea Rusu și Georgiana Burlan (clasa a X-a).

Locul 1 la specializarea Brutărie a fost câștigat de echipa Bakery School formată din Mihai Stoica și Ioana Niță (clasa a X-a). Tot la Brutărie , Bakery School a obținut și locul 3 cu echipa formată din Andrei Filiaș și Gabriel Mihai (clasa a X-a).

Echipele câștigătoare vor beneficia de stagii de pregătire intensivă în străinătate, alături de experți de talie internațională în Belgia, pentru o săptămână, și vor reprezenta România la Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills 2023 care va avea loc în perioada 5 – 9 septembrie 2023 în Gdansk, Polonia.

Toți participanții au primit o trusă profesionistă cu ustensile de bază pentru meseria pe care și-au ales-o.

În total, 22 de elevi de la 6 licee din țară, cei mai buni viitori brutari și cofetari din România, au participat la această olimpiadă, vineri, 17 februarie, care a constat în două probe, pentru două specializări: cofetărie și brutărie.

„Am înființat această școală în 2020, în plină pandemie, pentru a ajuta industria cu forță de muncă calificată,  dar și pentru a da o șansă copiilor din comunități defavorizate să aibă o meserie, un viitor. Mare parte dintre elevii noștri vin din medii vulnerabile, din familii monoparentale și cu posibilități foarte limitate. Felul în care au evoluat în cei 3 ani de liceu este impresionant și suntem mândri de ei. Rezultatele lor la această competiție sunt o dovadă palpabilă a evoluției lor și o garanție că vor avea un viitor frumos în specializarea pe care și-au ales-o”, a declarat Gabriela Bereș, country manager pentru Europa Centrală și de Est, Puratos.

Liceele participante au fost: Liceul Tehnologic Marin Grigore Năstase, Tărtășești – Dâmbovița; Colegiul Economic Virgil Madgearu, Iași; Liceul Tehnologic Nr.1, Cluj-Napoca; Școala Specială Profesională Samus, Cluj-Napoca; Colegiul Tehnic Raluca Ripan, Cluj-Napoca; Colegiul Tehnic Emil Negruțiu, Turda.  Bakery School a fost reprezentată de două echipe de câte doi copii pentru fiecare specializare.

Olimpiada, derulată după formatul WorldSkills și recunoscută de Ministerul Educației din România, a fost găzduită de Bakery School România (singura școală în sistem dual din România dedicată industriei brutăriei și patiseriei) alături de Liceul Tehnologic Marin Grigore Năstase, Tărtășești – Dâmbovița și Liceul Tehnologic Nr.1, Cluj-Napoca, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Competiția a început cu probele pentru Cofetărie-Patiserie. Elevii au trebuit să realizeze un tort aniversat și 8 monoporții, cu tematici diferite, la alegere. Cătălina Neagu, Corina Stoican, Andreea Rusu și Georgiana Burlan, elevele Bakery School, au ales temele Majorat și Valentine’s Day pentru tort și monoporții.

La specializarea Brutărie, proba a constat în realizarea unui colac de sărbătoare, pâine împletită în 3 și 4 fitile și cornuri bicolore cu umplutură.

Elevii care au reprezentat Bakery School la olimpiadă, pentru această specializare sunt: Mihai Stoica, Ioana Niță, Andrei Filiaș, Gabriel Mihai.

Juriul a fost format din doi experți belgieni și doi specialiști locali pentru fiecare specializare. Aceștia au notat acuratețea rețetei, respectarea timpului, și nu în ultimul rând, gustul.

 

Despre Bakery School

Bakery School România este singura școală în sistem dual din România dedicat industriei de cofetărie, patiserie și brutărie. În septembrie 2022, Bakery School a deschis a doua școală la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Liceul Tehnologic nr.1, Cluj-Napoca. La Bakery School învață 61 de elevi, din care 50 sunt din cadrul Liceului Tehnologic Marin Grigore Năastase din comuna Tărtășești, județul Dâmbovița, și 11 din cadrul Liceului Tehnologic nr.1 din Cluj-Napoca. În 2020, în plină pandemie, Puratos a lansat Bakery School cu o clasă de 19 elevi. Investiția totală în cele două școli Bakery School din România depășește 350 de mii de euro.

 

Despre WorldSkills Romania

Fundația WorldSkills România susține performanța profesională în rândul tinerilor, pentru succesul personal și dezvoltarea României prin:

  • promovarea excelenței în domeniul profesional;
  • oferirea de experiențe de învățare relevante în diverse domenii profesionale;
  • facilitarea colaborării între diversele organizații implicate în sprijinirea orientării, formării, integrării și dezvoltării profesionale a tinerilor, pentru o mai bună corelare între sistemul de educație și piața muncii.

Fundația WorldSkills Romania se concentrează în special pe profesiile din domeniul tehnic și vocațional.

Viziunea WorldSkills Romania:

Fiecare tânăr își descoperă și dezvoltă potențialul profesional, contribuind astfel la o lume mai bună.

Misiunea WorldSkills Romania:

Oferim oportunități variate prin care tinerii să își descopere aptitudinile, înclinațiile, pasiunile și să își dezvolte abilități, atitudini și cunoștințe, astfel încât, prin activitatea lor profesională, să contribuie la o lume mai bună.

 

Despre Puratos

Grupul Puratos este unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime pentru industria de panificaţie, patiserie şi ciocolaterie. Compania a fost fondată în Belgia în 1919, cu sediul central la Bruxelles, are peste 9.000 de angajaţi în 71 de ţări, deține 63 de unităţi de producţie şi 88 de centre de inovaţie, oferind clienților ingrediente calitative și nutritive adaptate cerințelor locale. Produsele Puratos sunt comercializate în peste 100 de ţări.

Puratos România oferă materii prime pentru sectorul alimentar şi servicii specializate clienților săi din sectorul industrial, artizanal și retail printr-o reţea de 10 filiale la nivel național şi prin cele două centre de inovație, din București și Cluj-Napoca, destinate testării de produse și ingrediente inovatoare. Compania a fost înființată în anul 1995, în București, având în prezent o unitate de producție în județul Ilfov, cu trei linii de producţie distincte (linie de margarină, linie de pudre pentru patiserie şi brutărie, respectiv o linie pentru umpluturi cu fructe, creme pe bază de apă și glazuri) şi 150 de angajaţi. Puratos România este unul dintre principalii jucători din sectorul de ingrediente pentru industria alimentară, având un portofoliu extins de produse dedicate.

Leave A Comment

%d bloggers like this: