Administrația Prezidențială a prezentat rezultatele princialelor teme discutate la Consiliul European, joi și vineri, de la sprijinul pentru Ucraina până la solicitările exprese ale României privind PNRR și REPowerEU.
„Reuniunea a debutat cu o discuție a liderilor privind situația din Ucraina, cu participarea Președintelui Volodîmîr Zelenski. Totodată, pe agenda Consiliului European s-au mai aflat creșterea competitivității economiei europene, pornind de la Comunicarea Comisiei Europene privind Planul Industrial Green Deal, precum și identificarea unor căi concrete de acțiune pentru gestionarea în comun a migrației la nivel european”, anunță sursa citată.
„La aproape un an de la declanșarea războiului, liderii europeni au reiterat condamnarea fermă a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și au reafirmat susținerea puternică a Uniunii Europene pentru Ucraina. Uniunea Europeană va urmări creșterea presiunii colective asupra Federației Ruse pentru a opri războiul, fiind pregătită să consolideze măsurile restrictive. Consiliul European și-a reafirmat angajamentul față de tragerea la răspundere a celor responsabili pentru crimele grave comise, fiind subliniat sprijinul pentru eforturile internaționale în acest sens. Consiliul European a sprijinit ideea unui Summit în vederea lansării implementării formulei de pace a Președintelui Zelenski. Liderii europeni au reamintit că viitorul Ucrainei este în cadrul Uniunii Europene. Totodată, a fost menționat sprijinul multidimensional asumat cu prilejul recentului Summit UE-Ucraina, asistența totală acordată până în prezent Ucrainei ajungând la 67 de miliarde de euro, sprijinul militar ridicându-se la aproape 12 miliarde, iar în 2023 urmând să fie antrenați prin Misiunea UE de Asistență Militară primii 30.000 de soldați”, mai arată Administrația Prezidențială.
Reforme și Fond European de Suveranitate
„Discuția liderilor privind temele economice a vizat consolidarea competitivității, prosperității și rolului Uniunii pe scena globală, precum și pregătirea economiei pentru dubla tranziție verde și digitală. În privința acordării de ajutoare de stat, a fost agreată necesitatea unor proceduri mai simple, mai rapide și mai previzibile, care să permită acordarea cu celeritate de sprijin țintit, temporar și proporțional în sectoare strategice, cu menținerea integrității pieței unice. Cu privire la finanțare, a fost agreată o abordare mai flexibilă în utilizarea fondurilor europene existente, precum și explorarea opțiunilor pentru facilitarea accesului la finanțare, fără a afecta obiectivele politicii de coeziune”, menționează comunicatul de la Palatul Cotroceni.
„Din perspectiva cadrului de reglementare, a fost agreată simplificarea și accelerarea procedurilor administrative și de autorizare și utilizarea viitoarei reforme a pieței europene de energie electrică pentru a sprijini tranziția verde la cel mai mic cost posibil și a asigura securitatea aprovizionării. Consiliul European a luat notă de intenția Comisiei Europene de a propune un Fond European de Suveranitate pentru a sprijini investițiile. Totodată, prin acorduri echitabile și transparente de comerț și investiții, se va urmări facilitarea și diversificarea unor lanțuri de aprovizionare reziliente și de încredere, în special pentru materii prime critice, și accesul la noi piețe”, punctează sursa citată.
…..