Accidentul vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă. Fără sânge, celulele creierului se pot deteriora sau pot muri. Impactul accidentului vascular cerebral poate fi pe termen scurt și lung, în funcție de ce parte a creierului este afectată și de cât de repede este tratată.
Supraviețuitorii accidentului vascular cerebral se pot confrunta cu dizabilități ample, inclusiv dificultăți de mobilitate și de vorbire, precum și modul în care gândesc și simt. De aceea, discutăm astăzi despre o serie de lucruri esențiale pe care trebuie să le cunoști despre accidentul vascular cerebral (AVC). Unele dintre acestea s-ar putea să ți se pară surprinzătoare la prima vedere.
Iată ce ar trebui să știi despre AVC!
1. Timpul contează pentru creierul tău
În timpul unui accident vascular cerebral (AVC), 32.000 de celule nervoase (neuroni) pe secundă (adică 1,9 milioane pe minut) mor. Dacă un pacient primește tratamentul în timp util, leziunile cerebrale pot fi reduse la minimum. Prin urmare este important să cunoaștem semnele și simptomele care ne avertizează în privința unui accident vascular cerebral.
2. Semnele unui accident vascular cerebral
Acronimul F.A.S.T. (față, brațe, vorbire și timp) este o modalitate rapidă de a determina dacă cineva suferă un accident vascular cerebral. Dificultatea de a zâmbi complet, de a ridica ambele brațe și de a repeta o frază simplă sunt semne care anunță un accident vascular cerebral. Dacă ești de părere că o persoană a suferit un AVC, notează ora și sună de urgență la 911!
Printre semnalele de alarmă ale unui accident vascular cerebral se numără:
-amorțeală subită sau slăbiciune a piciorului, a brațului sau a feţei;
-confuzie sau dificultăți de înțelegere;
-dificultăți de vedere la unul sau la ambii ochi;
-dificultăți la mers, amețeală, pierderea echilibrului sau coordonării;
-dureri de cap puternice fără o cauză cunoscută.
3. Accidentele vasculare cerebrale sunt surprinzător de frecvente la oamenii tineri
Și din ce în ce mai mulți oameni tineri prezinta factori de risc pentru astfel de accidente vasculare. Potrivit statisticilor, între 532.000 și 852.000 de oameni cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani, din Statele Unite ale Americii, au avut un AVC.
4. Sexul poate să declanșeze un accident vascular cerebral
În “Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases”, neurologul Jose Biller și colegii săi au descris un caz neobișnuit al unei femei care a suferit un AVC în timpul unui raport sexual. Medicii cred că un mic cheag de sânge s-a format în una dintre venele din coapsa femeii, s-a desprins și a “călătorit” până în atriul drept (una dintre cavitățile inimii care pompează sânge). Modificările presiunii din interiorul inimii, declanșate de actul sexual, au permis cheagului să circule, printr-o gaură din inima pacientei, din atriul drept în atriul stâng. De acolo, cheagul a “călătorit” până la creier și a declanșat un AVC.
5. Sunt mai multe tipuri de AVC
Un accident vascular cerebral poate fi:
• Accident vascular cerebral ischemic – când alimentarea cu sânge a creierului este blocată
• Accident vascular cerebral hemoragic — când un vas de sânge din creier se sparge
Un accident vascular cerebral provoacă moartea țesutului cerebral, ceea ce poate duce la leziuni ale creierului, invaliditate și deces. Accidentul vascular cerebral este a cincea cauză de deces în Statele Unite ale Americii (SUA) și principala cauză a dizabilităților grave pe termen lung. Veste bună este că aproximativ 80% din accidente vasculare cerebrale pot fi prevenite.
…..