UBB duce Inteligența Artificială (AI) la un nou nivel

January 30, 2023
490 Views

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Facultatea de Matematică și Informatică, vă invită marți31 ianuarie 2023, la evenimentul Inteligența Artificială 4.0 @UBB.

Evenimentul va cuprinde prezentări susținute de specialiști UBB și colaboratori ai acestora din mediul socio-economic (tehnologiilor avansate), care vor evidenția inovații în domeniul Inteligenței Artificiale și rezultatele cu puternic impact aplicativ. Pe lângă specialiștii UBB vor participa partenerii strategici în domeniu din zona marilor actori internaționali în AI, beneficiarii din mediul socio-economic și autorități naționale/locale.

Mesajul este că dincolo de faptul că AI a devenit deja o paradigmă clasică transversală în multe domenii (3.0), suntem în faza în care se pregătește saltul într-o nouă paradigmă AI (4.0), cu elemente inovative disruptive de interacțiune cyber-fizică, auto- / co-creare, în conexiune cu noul salt în zona „quantum computing/communication”.

„Tema principală este Inteligența Artificială (IA) ca mecanism în rezolvarea de probleme, urmărind să arătăm ceea ce poate să facă IA pentru comunitatea din jurul nostru. În particular, ne vom referi la rezultate ale cercetărilor de IA în domenii precum sănătate, educație, psihologie, economie, transporturi, finanțe, bioinformatică, mediu, agricultură și informatică. Acesta este primul eveniment dintr-o serie de astfel de dezbateri, pe subiecte largi din matematică și informatică”declară organizatorii evenimentului.

La rândul său, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, subliniază rolul pe care UBB și l-a asumat în ceea ce privește leadership-ul național în AI și adaptarea practică și transferul rezultatelor cercetării la nivelul comunității.

„Inteligența Artificială (AI) este un domeniu major al lumii de astăzi, de care se ocupă aproape fiecare actor care are interes în utilizarea și/sau în generarea de AI. Puțini sunt însă cei care devin cu adevărat lideri în domeniu. În țară, UBB este un astfel de lider, prin resursele proprii ale celei mai mari facultăți de informatică din România și ale altor unități UBB relevante în AI (ex. Institutul de Inteligență Artificială, Reallitate Virtuală și Robotică / Centrul UBB-EON XR) și prin coordonare strategică cu actorii majori în domeniu la nivel internațional (ex. Microsoft și SAS). UBB este unul dintre principalii generatori de cercetare fundamentală/de bază/exploratorie în domeniul AI în țară și coordonează strategia României în quantum communication, astfel că se află în poziția cea mai bună de a stimula și mutarea paradigmei AI din 3.0 (aplicații/dezvoltări deja clasice) în 4.0 (etc. inovații cyber-fizice; auto-/co-creare)”, afirmă rectorul UBB.

Evenimentul se va desfășura în intervalul orar 10.00-14.00, în Cluj Innovation Park, la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) (str. Valea Chintăului nr. 1, Cluj-Napoca), unde UBB are o infrastructură academică “world-class”, dedicată AI și tehnologiilor inovative în general.

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 441 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

Leave A Comment

%d bloggers like this: