Previziuni Bitdefender : Dispozitivele IoT, atacurile ransomware si SMS-urile de la hackeri, printre amenintarile cibernetice din 2023

January 20, 2023
88 Views

Vulnerabilităţile dispozitivelor Internet of Things (IoT), persistenţa ransomware şi SMS-urile primite de la hackeri vor continua să fie, şi în 2023, în topul ameninţărilor informatice, conform previziunilor realizate de analiştii în securitate cibernetice din cadrul Bitdefender.

Lista de previziuni legate de peisajul ameninţărilor informatice şi riscurile anticipate pentru anul 2023 are în prim plan remedierea mai multor probleme în cazul IoT.

“Atacatorii informatici vor continua să profite de vulnerabilităţile uşor accesibile ale numeroaselor platforme şi dispozitive IoT. Autentificarea defectuoasă, transferul de date neprotejat, configurarea necorespunzătoare a cloud-ului, atacurile de tip Remote Code Execution şi Command Injection, precum şi problemele de confidenţialitate se numără printre cele mai frecvente şi persistente probleme care necesită cooperarea între industria dispozitivelor IoT şi comunitatea de securitate informatică. Ca un prim pas în direcţia cea bună, principalii producători de dispozitive pentru case inteligente au început să adopte protocolul Matter. Matter aduce la un loc cele mai bune practici în materie de securitate, iar speranţa este că întreaga comunitate IoT începe să se îndrepte în aceeaşi direcţie de interoperabilitate, simplitate şi un set comun de standarde de securitate”, se menţionează în analiza de specialitate.

Cu toate acestea, experţii Bitdefender nu se aşteaptă ca remedierea lentă a vulnerabilităţilor din prezent să se îmbunătăţească drastic până când guvernele nu vor pune în aplicare diverse reglementări, cum ar fi Legea privind îmbunătăţirea securităţii cibernetice a IoT din 2020 în Statele Unite sau Legea privind rezilienţa cibernetică a UE (care ar putea intra în vigoare în 2025). Practic, acestea introduc cerinţe obligatorii de securitate cibernetică pentru dispozitivele IoT.

Potrivit sursei citate, o altă îngrijorare se referă la persistenţa ransomware, acest tip de atac continuând să afecteze în special sistemele Microsoft Windows.

…..

Foto : iotbusinessnews.com

Leave A Comment

%d bloggers like this: