11 iunie, declarată „Ziua Victoriei Revoluției de la 1848”. Legea, promulgată de Iohannis

January 11, 2023
291 Views

Președintele României a semnat decretul de lege prin care 11 iunie va fi sărbătorită ca „Ziua Victoriei Revoluției de la 1848”, iar mai multe localități primesc statut de orașe-martir.

România va avea o nouă zi de sărbătoare. Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților vizează instituirea zilei de 11 iunie drept „Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti”.

Potrivit expunerii de motive, decizia este justificată prin evenimentul istoric care a avut loc în 11 iunie 1848, când, la Bucureşti, sub presiunea maselor, a fost semnată „Proclamaţia de la Islaz”, socotită a fi „însuşi fundamentul democraţiei româneşti”.
„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestei zile”, conform proiectului de lege.

„În semn de cinstire a eroismului manifestat şi a memoriei martirilor căzuţi în lupta pentru victoria Revoluţiei de la 1848 şi a democraţiei româneşti, municipiile Bucureşti, Blaj şi Craiova se declară oraşe-martir ale Revoluţiei de la 1848”, mai prevede legea.

Leave A Comment

%d bloggers like this: