MIPE : Aproape 1,2 milioane de romani au primit o noua transa de ajutoare alimentare

December 28, 2022
130 Views

Aproape 1,2 milioane de români au primit o nouă tranşă de ajutoare alimentare şi 360.000 de elevi câte 500 de lei pentru rechizite şi haine, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), într-un comunicat dat marţi publicităţii.

“În acest an şcolar, aproximativ 360.000 de preşcolari şi elevi eligibili au primit ajutorul de 500 de lei pentru rechizite şi îmbrăcăminte. A fost finalizată distribuţia celei de-a V- a tranşe de pachete cu alimente de 24 kg, care au ajuns la 1.188.852 beneficiari”, se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, pentru contracararea scăderii generale a standardului de viaţă şi a apariţiei unor grupuri sociale vulnerabile, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene continuă să implementeze măsuri “care să să preîntâmpine şi să compenseze efectele sociale destructive, cauzate de contextul macroeconomic, asupra grupurilor aflate în situaţie de risc”.

În acest sens, noutăţile lunii decembrie sunt că aproximativ 360.000 de preşcolari şi elevi eligibili au primit ajutorul de 500 de lei pentru rechizite şi îmbrăcăminte şi că a fost finalizată distribuţia unei noi tranşe de pachete cu produse alimentare de bază pentru aproximativ 1,18 milioane de beneficiari.

“Este evident că, pe fondul majorării acute a cheltuielilor lunare cu care românii se confruntă, s-a cristalizat necesitatea unei protecţii sociale speciale pentru această perioadă. În acest sens, mă bucur că am reuşit să transformăm banii europeni ce erau în risc de decomitere în sprijin imediat pentru persoanele vulnerabile. Noutăţile acestei luni sunt că am reuşit să distribuim toate pachelete de 24 de kg aferente tranşei V ce conţin alimente de bază, produse româneşti, către beneficiarii eligibili. De asemenea, deşi ne-am confruntat cu o creştere importantă a numărului beneficiarilor eligibili, am reuşit alimentarea cardurilor cu 500 de lei pentru rechizite şi îmbrăcăminte, pe care îl acordăm din fonduri europene prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. 360.000 de preşcolari şi elevi au primit ajutorul. Prin acest pachet agregat de măsuri vrem să ajungem în punctul în care copiii din România să nu se mai lovească de nicio formă de excluziune în ceea ce priveşte educaţia”, a transmis ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a virat în decembrie ajutorul de 500 de lei pentru îmbrăcăminte şi rechizite pentru alţi aproximativ 200.000 de beneficiari, astfel că, până la 23 decembrie, aproximativ 360.000 de carduri au fost încărcate, sumele totale virate din fonduri europene depăşind 1,8 milioane de lei.

Pentru anul şcolar 2022 – 2023, primesc ajutor pentru rechizite şi îmbrăcăminte 405.000 preşcolari şi elevi, faţă de 245.000 beneficiari în anul şcolar precedent. De sprijinul în valoare de 500 de lei beneficiază copiii din învăţământul de stat preşcolar, cu condiţia ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei), precum şi elevii din învăţământul de stat primar şi gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară (1.275 lei).

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional pot fi utilizate numai la unităţile cu care emitenţii cardurilor au contracte de afiliere, precizează MIPE.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: