Fructul care previne bolile grave. Iată ce beneficii importante mai are!

December 14, 2022
177 Views

Numeroase studii au arătat că rodia este un fruct cu nenumărate beneficii în menţinerea sănătăţii şi în prevenirea unor boli grave.

Originară din Iran, rodia este un fruct ce provine dintr-un arbust numit rodier. Cultivarea rodiei s-a extins cu timpul în multe locuri ale lumii, ajungând și în Europa. Fructul este apreciat pentru conținutul bogat de antioxidanți, flavonoide și pentru proprietățile antiaterogene (reduce riscul de depunere a plăcilor de aterom), antihipertensive și antiinflamatorii. De asemenea, numeroase studii recomandă consumul de rodii în prevenția afecțiunilor cardiovasculare, a diabetului, pentru îmbunătățirea memoriei, întărirea sistemului imunitar și pentru menținerea sănătății părului.

Consumul de rodii poate preveni cancerele de sân și de prostată
Unele studii arată că prin consumul de rodii, se reduce riscul de dezvoltare a cancerelor de sân și de prostată. Cercetătorii de la Universitatea din Los Angeles au descoperit că sucul de rodie ar putea să împiedice creșterea și dezvoltarea celulelor canceroase în cazul bărbaților bolnavi de cancer de prostată, informează health.clevelandclinic.org. De asemenea, în cazul prevenției cancerului de sân, unele studii au arătat că rodia conține anumite substanțe care ar putea suprima aromataza, o enzimă care ajută organismul să producă estrogeni, scrie cancertherapyadvisor.com. Aproximativ 70% dintre cazurile de cancer de sân depind de producția de estrogen pentru a se dezvolta, iar consumul de rodie ar putea fi util în inhibarea producției de estrogen și reducerea mobilității celulelor canceroase.

Ajută la menținerea sănătății tractului urinar
Grație proprietăților antioxidante și antimicrobiene, consumul de rodii poate fi de folos în caz de infecții urinare, pietre la rinichi, cât și în preveniția acestor afecțiuni ale tractului urinar. Un studiu care a avut în vedere adulți cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani a arătat că prin administrarea extractului de rodie se împiedică procesul de formare a pietrelor la rinichi. Persoanele participante la studiu sufereau de pietre la rinichi recurente și li s-a administrat 1.000 mg de extract de rodie, timp de 90 de zile, potrivit healthline.com. La final, s-a descoperit că extractul de rodie contribuie la inhibarea procesului de formare a calculilor renali. În plus, unele studii efectuate pe animale au arătat că prin consumul de rodii, se reglează concentrația de oxalați, calciu și fosfați din sânge, acestea fiind componentele comune ale calculilor renali.

Crește rezistența la efort și ajută la menținerea unei greutăți optime
Polifenolii din rodie ajută la creșterea rezistenței fizice, motiv pentru care rodiile sunt recomandate persoanelor care depun efort fizic. Un studiu a demonstrat că administrarea de 1 gram de extract de rodie înainte de efectuarea efortului fizic ar putea preveni instalarea epuizării. De asemenea, rodiile sunt recomandate și persoanelor care doresc să slăbească. Pe lângă faptul că sunt de ajutor în caz de efort fizic, sunt sărace în calorii și bogate în fibre, minerale și vitamine, precum vitamina C, calciu, potasiu, magneziu și fosfor, potrivit healthline.com.

Alte beneficii importante ale rodiei

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: