Consiliul Județean Cluj, prin intermediul Autorității Teritoriale de Ordine Publică, a demarat luni, 5 decembrie 2022, o campanie de informare publică cu privire la obligativitatea sterilizării câinilor.
AcÈ›iunea beneficiază de sprijinul È™i implicarea Inspectoratelor de PoliÈ›ie È™i de Jandarmi JudeÈ›ene Cluj, al DirecÈ›iei Sanitare Veterinare È™i pentru SiguranÈ›a Alimentelor Cluj, al primăriilor clujene, dar È™i al asociaÈ›iei non-guvernamentale „Sirius Animal Rescue” È™i al altor ONG-uri de profil din judeÈ›.
           Astfel, în vederea informării și conștientizării populației, reprezentanții forului administrativ județean, împreună cu cei ai Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție și ai unor organizații non-guvernamentale implicate în protecția animalelor, se deplasează luni, 5 decembrie a.c. în primele trei comune clujene, respectiv Apahida, Baciu și Aghireșu.
Alin TiÈ™e, preÈ™edintele Consiliului JudeÈ›ean Cluj: „PrevenÈ›ia constituie primul È™i cel mai important pas în lupta împotriva creÈ™terii continue È™i necontrolate a numărului de câini fără stăpân. Colegii noÈ™tri, ajutaÈ›i de poliÈ›iÈ™ti, jandarmi, ONG-iÈ™ti È™i medici veterinari de circumscripÈ›ie, se vor deplasa în fiecare localitate pentru a discuta cu proprietarii de câini È™i pentru a explica importanÈ›a È™i obligativitatea legală a sterilizării acestor animale“.
           Inițiat de Consiliul Județean, proiectul își propune să schimbe mentalitățile proprietarilor de câini, inclusiv prin demontarea principalelor mituri care-i fac să fie reticenți la sterilizare. De asemenea, specialiștii le vor explica iubitorilor de câini faptul că singura soluție eficientă o reprezintă sterilizarea. Capturarea câinilor abandonați pe domeniul public nu reprezintă o soluție pentru reducerea numărului acestora, ea ducând doar la supraaglomerarea adăposturilor. Totodată, sterilizarea e necesară și pentru a evita rigorile legii, care impune inclusiv amenzi de până la 10.000 de lei.
           Potrivit statisticilor, de la o pereche nesterilizată de câini pot rezulta 16 pui în primul an și nu mai puțin de 67.000 în anul șase, necesitatea sterilizării fiind apreciată la nivel global drept singura soluție viabilă, reprezentând mai mult decât o responsabilitate morală, una socială.
În cadrul acestei campanii de informare, finanțate din bugetul județului Cluj, au fost realizate 1.200 de afișe, 1.600 de pliante și peste 61.000 de fluturași, care vor fi distribuite deținătorilor de animale din întreg județul.
Â
„Fii responsabil pentru câinele tău È™i pentru cei ai comunității”