Daraban (ACUE) : Consumatorii de energie sprijiniţi pe criterii sociale ar trebui sa primeasca ajutoare directe

November 29, 2022
100 Views

Consumatorii care sunt sprijiniţi pe criterii sociale, precum familiile monoparentale şi cele cu trei copii, ar trebui ajutaţi direct de către stat, nu să plătească tarife plafonate în baza unei declaraţii pe propria răspundere către furnizor, a afirmat, luni, Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

“În ceea ce priveşte selecţia beneficiarilor, dacă nu se poate face o revenire, pentru că avem această schemă de ajutor direct, promovată de Ministerul Fondurilor Europene, selecţia pe declaraţii pe propria răspundere va introduce o mare problemă. Nu contestăm, pentru că nu ai cum să identifici un beneficiar la nivel furnizorului, dar declaraţia pe propria răspundere este o declaraţie pe care furnizorul o depozitează cel mult. Dar răspunderea pentru veridicitatea informaţiei trebuie să fie a statului român, iar dacă se găsesc situaţii neconforme, statul are legi în vigoare care îi oferă instrumentele necesare pentru a recupera acel beneficiu. Nu poate furnizorul să îndeplinească aceste activităţi. Fiind vorba de bani publici, acestea trebuie îndeplinite de statul român prin instituţiile de resort”, a susţinut Dărăban.

În opinia sa, beneficiarii precum familiile cu trei copii, familiile monoparentale, bolnavii dependenţi de aparate de oxigen trebuie să primească ajutoare directe.

“Pe aceste criterii care vor intra în vigoare în 2023, ne dorim ca aceşti beneficiari să fie identificaţi prin instituţiile de resort, Ministerul Muncii, asistenţa socială, şi să li se ofere un ajutor direct. Noi am văzut şi pe Ordonanţa 118 situaţii destul de complicate cu aceste declaraţii pe propria răspundere. Unii le vor face, alţii nu, unele vor fi corecte, altele nu. Şi nu vom reuşi să-i ajutăm pe toţi cei care au nevoie, vor depinde de aceste declaraţii. Dacă tot dorim să îi ajutăm pe aceşti oameni, să o facem în mod direct, prin instituţiile abilitate”, a spus Dărăban.

Potrivit acesteia, autorităţile ar trebui să clarifice sursa de finanţare a acestor scheme.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: