Când începe Postul Crăciunului 2022 și când este dezlegare la pește

November 1, 2022
204 Views

Postul Crăciunului 2022 este unul dintre cele două mari posturi din an și se ține de credincioși timp de patruzeci de zile înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului. Postul reprezintă curățirea fizică și spirituală, iar primul pas este eliminarea alimentelor de origine animală și înlocuirea lor cu cele vegetale.

Când începe Postul Crăciunului 2022
Conform tradiției bisericii ortodoxe, Postului Crăciunului este un post al bucuriei și, spre deosebire de Postul Paștelui, acesta nu este la fel de aspru. Pe toată durata lui sunt multe zile cu dezlegare la peşte, ulei si vin.

Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte.

Anul acesta, luni, 14 noiembrie, este lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Este ultima zi în care creștinii mai pot mânca mâncăruri de proveniență animală. Astfel, Postul Crăciunului 2022 va fi în perioada 15 noiembrie – 24 decembrie
Ce semnificație are postul de 40 de zile

Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul.

Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Ce e bine să mănânci în Postul Crăciunului
În Postul Crăciunului se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, lapte, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consuma mâncare fără ulei și fără vin.

Credincioșii care țin postul Crăciunului sunt sfătuuiți să fie cumpătați din punct de vedere alimentar, să continue să consume alimente sănătoase, bogate în vitamine.

Ca mâncăruri de post pot fi alese pastele cu legume proaspete trase la tigaie, iar pentru preparatele româneşti putem mânca tocăniţă de ciuperci cu mămăliguţă, ciulama de ciuperci cu mămăliguţă, ciorbă de fasole, fără carne, bineînţeles.

……

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2022 sunt: luni, 21 noiembrie ; sâmbătă, 26 noiembrie; duminică, 27 noiembrie; 30 noiembrie – de Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României; sâmbătă, 3 decembrie; duminică, 4 decembrie; luni, 5 decembrie; marți, 6 decembrie; sâmbătă, 10 decembrie; duminică, 11 decembrie; luni, 12 decembrie; marți, 13 decembrie; sâmbătă, 17 decembrie; duminică, 18 decembrie.

Leave A Comment

%d bloggers like this: