Papa Francisc: `În numele lui Dumnezeu, opriți nebunia războiului`

October 17, 2022
114 Views

“Vă cer în numele lui Dumnezeu să puneți capăt nebuniei nemiloase a războiului”, este apelul pe care Papa Francisc îl lansează în cartea “Vă cer în numele lui Dumnezeu. Zece rugăciuni pentru un viitor de speranță”. “Persistența războiului printre noi” este “adevăratul eșec al politicii”, a spus Papa Francisc într-un interviu pentru cotidianul “La Stampa”. Războiul din Ucraina “a pus conștiința a milioane de oameni din centrul Occidentului înaintea realității dure a unei tragedii umanitare care există deja de multă vreme și ne-a arătat răutatea ororii războiului”. “Nu există nicio ocazie – ne invită Papa la reflecție – în care un război să poată fi considerat drept. Nu există niciodată loc pentru barbariile de război”.

Și, apoi, Suveranul Pontif se adresează “autorităților locale, naționale și mondiale”: “de ele depind inițiative adecvate pentru oprirea războiului. Făcând această cerere în numele lui Dumnezeu, lor le cer să pună capăt producției și comerțului internațional de arme” și “să fie eradicată de pe Planetă arma atomică: “Existența armelor nucleare și atomice pune în pericol supraviețuirea vieții umane pe pământ”.

Papa Francisc pleacă de la conflictul din Ucraina, apoi își extinde apelul cu privire la toate războaiele în desfășurare, le cere “autorităților politice să se oprească”, “să nu manipuleze informațiile și să nu-și înșele popoarele, pentru a-și atinge obiectivele de război”. “Războiul este și un răspuns ineficient: nu rezolvă niciodată problemele pe care intenționează să le depășească. Poate că Yemenul, Libia sau Siria, pentru a cita câteva exemple contemporane, o duc mai bine decât înainte de conflicte?”, remarcă Papa Francisc.

Suveranul Pontif a indicat calea către o soluție: “Este nevoie de dialog, negocieri, ascultare, abilități diplomatice și creativitate, și o politică aptă să construiască un sistem de conviețuire, care să nu fie bazat pe puterea armelor sau pe descurajare.

Leave A Comment

%d bloggers like this: