”Exista un mit. Dacă mâncăm perfect echillibrat, ne-am asigura toate vitaminele și mineralele. Dar e imposibil. Dieta modernă, cu alimente procesate, este deja carențată în vitamine și minerale”, spune dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog.
De aceea avem nevoie de suplimente alimentare pentru a putea asigura nutriţia corectă.
De ce, zilnic, vitamina C, în cantitate optimă?
Vitamina C nu poate fi produsă de către organismul uman, sar e folosită zilnic de sistemul imunitar. Se ia din legume, frunze, fructe culese cu cel mult 48 de ore înainte. Dupa această perioadă, vitamina se auto-distruge, în contact cu lumina. De aceea, avem nevoie de vegetale proaspete, netratate termic. Și de suplimente alimentare, în aport zilnic, dacă nu puteți consuma vegetale, imediat după recoltare.
Vitamina C activează primul tip de apărare imunitară, numit apărarea umorală. Vedem această apărare la nivel porților de intrare în organimul uman – în mucoasa respiratorie, spre exemplu. Și tot această vitamină activează și așa numita apărare celulară, de finețe. Limfocitele T fac parte din acest al doilea tip de apărare. Elimină celulele infectate, devenite fabrici de virusuri. Vitamina C activează limfocitele T.
Vitamina D reglează sistemul imunitar.
Și vitamina D este vitală pentru un sistem imunitar competent. Aceasta deoarece, în prezența acesteia, în cantitate corectă, sistemul de apărare își face… reglajele. Vitamina D se obține prin expunere la ultraviolete B, dar și prin aport alimentar. Din păcate, studiile arată că peste 60% dintre persoane nu au în sânge valori normale de vitamina D. De aceea, e nevoie zilnic de suplimente.
Vitamine B, pentru metabolismul energetic
Vitaminele din grupul B sunt vitale pentru buna funcționare a metabolismului energetic. Sistemul imunitar are nevoie de un necesar de energie. De aceea, susţinerea metabolismului energetic este importantă.
”Există vitamine care conțin minerale. De exemplu vitamina B1 conține cobaltul. Este importantă pentru funcționarea sistemului hematopoietic. Celulele roșii din sânge, eritocitele, nu pot fi produse de către măduvă, dacă această vitamină nu se absoarbe la nivel stomacului. E nevoie de grupul de vitamine B, pentru că și acestea intervin în sistemul imunitar, un sistem extrem de complicat”, spune dr Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog.
E încă un motiv pentru care, zilnic, avem nevoie de optimul de vitamine și minerale.